Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 10, 2007

Opening aspergeseizoen

Donderdag 12 april 2007 vindt de nationale opening van Aspergeseizoen 2007 plaats. De opening, traditioneel op de 2e donderdag van april, vind ditmaal plaats in Amsterdam.
De dag is erop gericht om aan de opening van het Nederlandse aspergeseizoen zoveel mogelijk inhoud, imago en bekendheid te geven met als doel het product asperge onder de aandacht van de consument te brengen. In 2007 organiseert Stichting Dubbel A (refererend naar de beste kwaliteit asperges) alweer voor de zesde keer de nationale opening van het aspergeseizoen.

Wist u dat...

  • Asperges een zeer gezonde groente is?
  • De gemiddelde consumptie van per persoon de afgelopen 10 jaar vrijwel jaarlijks is gestegen?
  • De Nederlander gemiddeld 630 gram asperges per jaar eet?
  • U de asperges veel gemakkelijker kunt schillen als u ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet?
  • Slechts 21% van alle Nederlanders minimaal één maal per jaar asperges koopt?
  • Ruim tweederde van alle aspergeaankopen in de supermarkt plaatsvindt?
  • Alleenstaanden en gezinnen met jonge kinderen nauwelijks asperges kopen?
  • Ook mensen onder de veertig jaar erg laag scoren?
  • Dat de Nederlandse aspergetelers zorgen voor het beste kwaliteitsproduct

Openingen aspergeseizoen voorgaande jaren

Labels:

donderdag, maart 08, 2007

Paarse asperges

Dit bericht stond vandaag in BN/DeStem

Antonio en Jolanda van Beek uit Terheijden oogstten gisteren de eerste exemplaren van Asparagus Pacific Purple. De eerste oogst is voor restaurants. In de winkel zullen ze pas in mei te koop zijn. Zij kunnen ze eerder leveren omdat zij de asperges kweken in verwarmde tunnels. The Greenery laat weten verrast te zijn dat Van Beek nu al met de paarse variant komt. En had liever nog wat gewacht met de promotie van dit nieuwe product.

The Greenery heeft inderdaad de paarse asperge in zijn assortiment opgenomen. Dat stond zo in dit bericht van november 2006.   

Naast de witte en de groene asperges zijn er vanaf mei/juni 2007 ook paarse asperges te koop. The Greenery introduceert dan het exclusieve ras Pacific Purple. De asperges van het ras Pacific Purple vertonen minder verkleuring bij het koken dan andere rassen en door het hoge suikergehalte zijn ze zeer geschikt als ingrediënt in verse salades.
Voor de nieuwe asperges is The Greenery een exclusieve samenwerking aangegaan met de Nieuw-Zeelandse aspergeveredelaar Aspara Pacific. De asperges van het ras Pacific Purple worden alleen afgezet door The Greenery. De planten worden exclusief voor de leden van deze afzetorganisatie geteeld.

Wat googlen leerde dat het Gerard Musters en zijn vrouw Daniëlle van Prei- en Aspergekwekerij Musters zijn die de paarse asperge in Nederland commercieel geïntroduceerd hebben. Op hun website doen zij het volgende verhaal.

In 2003 zijn wij op huwelijksreis geweest naar Nieuw-Zeeland. Daar hebben we veel gezien van het land, maar wat ons nog meer fascineerde waren de PAARSE asperges. Wij hebben ze daar zien liggen in een supermarkt. Een groentevertegenwoordiger vertelde ons dat ze daar zijn ontwikkeld door een professor. Eenmaal thuis gekomen, hebben wij contact gezocht met onze plantenkwekerij, en hem al de informatie gegeven die wij hadden over deze paarse asperges. Deze paarse asperges moet u niet verwarren met de – door de zon verkleurde- violette asperges. Paarse asperges zijn donkerpaars, bijna zwart van kleur.
Uiteindelijk hebben zij zaad via Engeland in Nieuw-Zeeland besteld. In 2004 hebben zij dit zaad gezaaid en in 2005 hebben wij deze jonge planten geplant. In 2006 gaan wij de eerste paarse asperges hiervan snijden. Dit ras is uniek in Nederland en hij heet “pacific purple”. Paarse asperges zijn iets zoeter van smaak, en –door de unieke kleur- uitermate geschikt voor salades en ter decoratie. Paarse asperges groeien net zo als groene boven de grond. Zou je ze in ruggen opkweken krijg je ook gewoon witte asperges. Net zoals de groene hoef je de paarse asperge ook niet te schillen. (www.mustersasperges.nl)

Labels:

vrijdag, mei 26, 2006

Asperges uit Klein-Brabant : folklore?

Gaat het met de asperges uit de streek van Klein-Brabant dezelfde kant op als met het grondwitloof uit Brussel of de Tafeldruif  uit de serres van Hoeilaart en Overijse?
Het aspergeseizoen is er al een tijdje bezig. Wie een kijkje wil nemen in het landschap van de heerlijke groente, kan  op de fiets vanuit Puurs de Aspergeroute, uitgestippeld door Toerisme Provincie Antwerpen, afpeddelen en nadien de plaatselijke specialiteit proeven in een van de restaurants in de regio.
Nochtans, de aspergeteelt is in Klein-Brabant bijna uitsluitend een zaak geworden van hobbyisten en amateurkwekers. Voor hen is 2006 in elk geval een mager jaar, want het slechte weer zorgt ervoor dat het een bijzonder kort seizoen wordt. "Door de langdurige koude kon er pas begin mei worden gestoken en op 24 juni is het seizoen onherroepelijk voorbij", zegt aspergekenner Jos De Donder in de Gazet van Antwerpen.Volgens De Donder zorgt de bodemkwaliteit in deze streek ervoor dat de inlandse asperges veel lekkerder zijn dan de zuiderse invoer. En dat staat ook te lezen in het artikel Smaak asperges houdt verband met grondsoort en temperatuur

Andere berichten over asperges

Labels:

Smaak asperges houdt verband met grondsoort en temperatuur.

Sinds vijf jaar voert Limseeds zeer intensief sensorisch smaakonderzoek uit.

De grootste verschillen zijn gevonden voor grondsoort, waarbij kleigrond minder de typische aspergesmaak geeft dan zandgrond. Op zware grond treedt meer vezeligheid op. Zand en kleigronden geven minder bittere asperges dan de wat nattere, zwaardere zandgronden. Oogsten bij 15° C lijkt optimaal, want de asperge blijkt dan minder bitter en meer aspergesmaak te hebben. Bij 20° C lijkt er sprake van een omslag. Oogsten bij regenachtig weer veroorzaakt een slechtere smaak, die bitterder is, maar het product is dan wel sappiger. Een goede vochtvoorziening zorgt ervoor dat de asperge minder bitter en zuur smaakt en sappiger blijft. (Bron : Nieuwsbrief Limseeds)

Andere berichten over asperges

Labels:

zaterdag, mei 13, 2006

De slimme asperge-schiller

AspergeschillerOp het bericht blote asperges kwam een reactie van Eugène. Dank daarvoor!

Vergeet de dunschiller en het tijdsaspect om asperges te schillen. Momenteel is er een toestelletje op de markt hetwelk in één enkele beweging een asperge volledig schilt.

De producent is de firma LURCH, Hildesheim , te vinden op www.lurch.de. Hij promoot en omschrijft het apparaat als 'The clever Asparagus-Peeler'
Het toestelletje is te koop in verschillende winkels in de aspergestreek (Puurs, Bornem). Ikzelf heb het een 8-tal jaren geleden gekocht in een winkel in Bornem voor 995 frank.

Beschrijving van het toestel vind je hier

Labels:

donderdag, mei 04, 2006

Blote asperges

In het artikel "Merkappeltje" steekt Henk van Weert de draak met merken bij groenten en fruit. Liever een anoniem spruitje zegt hij.

Misschien heb jij liever geen onbekend spruitje, maar graag eentje dat traceerbaar is. (link naar het artikel “traceerbaarheid in woord en beeld)?
In deze tijd van strenge regels voor de voedselveiligheid een must?

Ondertussen staat het vast dat merken of labels wel degelijk een meerwaarde hebben voor de consument. Zo is de verbruiker er zeker van steeds kwaliteit, zowel innerlijk als uiterlijk, in zijn boodschappenmandje te hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Belgische groenten die verkocht worden onder het keurmerk Flandria.

Henk van Weert heeft wel groot gelijk als hij de trend naar gemaksvoeding aangeeft.

Veel mensen vinden asperges lekker, maar ze beginnen steeds meer een hekel te krijgen aan het schoonmaken van de stengels. Je moet het ook kunnen. Met een dunschiller de bovenkleding eraf schrapen, dat kost inderdaad enige concentratie en tijd. Sommige mensen hebben dat er niet meer voor over.

Daarom gaat de veiling over een tijd voorgeschilde asperges naar de winkel brengen. Keurig in pakketjes van een kilo, groen of wit. Die kunnen thuis zo de pan in.

Zo gaan we door op het almaar langer wordende pad van de gemaksvoeding. Wie koopt er nog een ouderwetse krop sla? In de schappen liggen rijen met plastic zakjes sla, in alle tinten en variëteiten. Gesnipperde champignons, geschaafde kool en zelfs zakjes met gesnipperde ui.

Eindhovens Dagblad.

11 mei : er is een reactie van Eugène

"Vergeet de dunschiller en het tijdsaspect om asperges te schillen. Momenteel is er een toestelletje op de markt hetwelk in één enkele beweging een asperge volledig schilt."
Er kwam ook nog een terechte reactie van Christo. In het geciteerde artikel spreekt men ook over groene asperges, maar die hoeven niet noodzakelijk geschild te worden.

"Hoezo groene asperges schillen? Alleen de taaie onderkant van de stengel afsnijden en effe bakken in boter of olijf olie, of stomen en lekker smullen. Ik heb ze nooit van mijn leven geschild. Witte moeten wel geschild worden."

Labels:

vrijdag, april 07, 2006

Asperges krijgen nieuw kwaliteitslogo.

Samen met de Stichting Afzetbevordering Asperges en Asparagus Centre voeren ZON en the Greenery vanaf dit aspergeseizoen een nieuw, gezamenlijk aspergelogo.

Het nieuwe logo is onderdeel van een campagne ter promotie van de consumptie van Nederlandse asperges. Zo verschijnt het ook op alle dekvellen en etiketten van de (klein)verpakkingen. Zowel bij de telers als in groentewinkels en supermarkten zal dit vernieuwde logo aanwezig zijn. Er komt zo één herkenbaar Nederlands logo voor asperges: het beeld van de omwikkelde bundel Hollandse dubbel A’s.

Met het nieuwe logo willen de samenwerkende partijen een nieuw en eenduidig beeld creëren. Een beeld dat een aantal kwaliteitseigenschappen symboliseert, zoals vers, gezond, voedselveilig en Nederlands. Kortom, topkwaliteit van vaderlandse bodem.

Labels:

maandag, maart 28, 2005

Veel meer asperges door verwarming

"Door aspergebedden te
verwarmen, de afstand tussen de planten
te verkleinen en er plastic folietunnels
overheen te zetten kunnen per hectare
twee- tot driemaal zo veel asperges
worden geoogst als tot nog toe het geval
was.
Lees het volledige artikel in Reformatorisch Dagblad - Internet Editie
Lees het artikel met foto op Planet.nl

Labels:

vrijdag, februari 18, 2005

Op naar dubbele productie bij asperges?


De Boerenbond in het Limburgse Helden presenteert eind maart een nieuwe teeltmethode die meer dan twee keer zo veel asperges per hectare belooft.
Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste aspergerassen, waarvan verwacht wordt dat zij voor 90% alleen maar dikke stengels opleveren. Daarnaast worden er meer planten per hectare geplant. Tegelijk met het planten worden plastic verwarmingsbuizen aan weerszijden van de plant gelegd. Met grondverwarming gaat de aspergeplant maanden eerder uitlopen dan normaal.
Om het groeiproces nog verder te versnellen worden de percelen tijdelijk bedekt met uit Engeland afkomstige plastic folietunnels. Deze tunnels zijn voorzien van telescoopbuizen en in hoogte verstelbaar. Tijdens de opwarmperiode, zijn de tunnels dicht tot aan de grond om zo weinig mogelijk lucht te hoeven verwarmen. Tijdens de oogst, worden de tunnels omhoog gedraaid.
Lees het volledig artikel in Dagblad De Limburger

Labels:

vrijdag, december 10, 2004

Eerste asperges nieuw seizoen.

Op 8 december zijn de eerste asperges van het nieuwe seizoen voor de klok van ZON verkocht.
De eerste asperges werden ook dit jaar weer geteeld door aspergeteler Wiljon Teeuwen. De firma P. Smets & Zn., groothandel in groente en fruit te Geleen en al jarenlang koper aan de klok van ZON, plaatste de koop. De opbrengst van deze eerste asperges en Toplof wordt gedoneerd aan het Ronald McDonald Fonds, aangevuld met een bedrag van ZON Verkoopdiensten.
De eerste asperges van het seizoen komen normaliter in de loop van de maand januari uit de kas. Teler Wiljon Teeuwen uit Kessel teelt de asperges in een verwarmde beschermde ruimte. ZON Verkoopdiensten, de verkooporganisatie van ZON, verwacht dat - tot de kasproductie asperges medio januari van start gaat- een beperkte hoeveelheid asperges voor de klok van ZON zal komen.Lees verder

Labels:

donderdag, november 18, 2004

Is het witte goud bedreigd?

Als er geen actie wordt ondernomen, is de aspergeteelt over een jaar of tien uit Limburg verdwenen.
Dat zegt L. Brouns van de Stichting AspergeRijk, een organisatie die in het leven is geroepen om volgend jaar juni het aspergesymposium in Horst in goede banen te leiden. Het gaat om een internationaal symposium dat om de vier jaar op een ander continent wordt gehouden. AspergeRijk wil het symposium aangrijpen om de koningin der groente beter in de markt te zetten.
De reden: er wordt steeds meer asperge ingevoerd uit lagelonenlanden. ,,In Brabant zit een teler die zich heeft toegelegd op het schillen van asperges. Die krijgt de groente aangeleverd vanuit Peru. Transport stelt niks meer voor tegenwoordig'', zegt Brouns. Het zijn vooral de kleine bedrijven die verdwijnen; terwijl de grotere in omvang zijn toegenomen.
Lees het volledig artikel in het Dagblad De Limburger

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen