Aardappelen hebben last van het natte weer

Door de aanhoudende regen wordt het moeilijk een goed bestrijdingplan tegen de aardappelplaag uit te zetten. Het is zaak om van zodra er een droge periode van 24 uur aangekondigd wordt een behandeling uit te voeren. Zeker als je er nog geen bestrijding uitgevoerd had vooraleer de natte periode begon. De vele regen van de afgelopen dagen heeft de kieming van de sporen van deze schimmel bevorderd.

Lees alvast nog eens het artikel
Grote kans op aantasting door aardappelplaag

Ondertussen is er ook nog het probleem van wateroverlast in sommige streken. Aardappelen die te lang zonder zuurstof zitten door watersnood zijn gedoemd om te rotten. Vandaar ook het bericht vandaag in het Nieuwsblad.

Primeur-aardappelen verzuipen
De regen bemoeilijkt de teelt van Vlaamse primeuraardappelen. Het koude voorjaar deed al geen goed en nu wordt het groeiproces afgeknot door de koude en natte weersomstandigheden. In enkele streken blijft het water op de velden staan, wat het de aardappelen nog moeilijker maakt.
Duidelijk is nu al dat de Vlaamse jonge aardappelen pas later in de voorzomer op de markt zullen komen. De jonge aardappelen uit de meer zuiderse gebieden zullen dus met de beste prijzen gaan lopen, wat het de Vlaamse telers nog moeilijker zal maken.
Bron Het Nieuwsblad - Primeur- aardappelen verzuipen

Ook op Agripress maakt men melding van een weinig bemoedigende situatie, zowel bij de de professionele telers als bij de liefhebber.
Verder langs dezelfde weg (linkerkant) staat een perceel primeuraardappelen waarvan een derde van de bladeren intussen volledig zwart geworden zijn. De landbouwer in kwestie: "Nog een week slecht weer en hier blijft niets van over. Ik moet dringend behandelen met een fungicide, maar het veld is ontoegankelijk en de situatie loopt totaal fout".
In Poperinge (wijk Lovie) zagen we een hobbytuintje met aardappelen die helemaal bedolven zaten onder de phytophtora. Een gevaarlijke infectiebron voor de regio! Ook daar in deze regio is geen sprake van toegankelijke velden. Bron

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen