Diepvriesgroenten : stijgende consumptie doet vrees voor voorraadtekort toenemen

Uit : Markt– en oogstbericht van Ardo (18/04/2006)

In de laatste maanden van 2005 was de stijging van de consumptie van vriesverse groenten duidelijk voelbaar. Ook in de eerste maanden van dit jaar zette deze tendens zich voort. Daar zijn verschillende redenen voor.

**Eerst en vooral zijn er de aanhoudend hoge tot heel hoge prijzen voor verse groenten, zoals bloemkolen. Het koude winterweer in heel Europa heeft de teeltresultaten negatief beïnvloed waardoor dure import noodzakelijk werd. Importeren bleek echter ook niet altijd eenvoudig, zodat vooral uitermate hoge prijzen betaald werden, en dit voor een hele periode.

**De wispelturige voorraadpositie van verse groenten komt uiteraard ook de consumptie van vriesverse groenten ten goede. Hun belangrijkste troeven – een stabiele kwaliteit en een minimaal gegarandeerde bevoorrading tegen een aanvaardbare prijs – komen nu immers ten volle tot hun recht. De kwaliteit van de oogst 2005 was uitstekend; de prijs steeg maar was stabieler dan in de vershandel; en de voorraden bleken iets ruimer beschikbaar.

Tot slot spelen nog twee andere factoren een belangrijke rol.
**Zo raakt stilaan zelfs de hardnekkigste aanhanger van verse groenten overtuigd van de gebruiksvriendelijkheid en meerwaarde die vriesverse varianten bieden.
**En de tendens van evenwichtige en gezonde voeding vormt een extra stimulans voor de toename van het groenteverbruik.

Planning oogst 2006-2007

Al begin januari werd de teelt -en productieplanning van al onze Europese diepvrieseenheden afgerond. De zaai-, plant- en oogstperiodes liggen vast, net als de theoretische oogstvolumes. Het is nu enkel nog wachten op wat de praktijk brengt. Voor we aan de nieuwe oogst toe zijn, wordt het wel nog even spannend. De indrukwekkende stijging in de consumptie van vriesverse groenten heeft immers de beschikbare diepvriesvoorraden stevig doen slinken. Tuinerwten, bloemkool, broccoli, jonge wortelen en spinazie zijn nog maar beperkt beschikbaar. Ardo heeft dan ook alle nodige maatregelen getroffen om voorraadtekorten te vermijden vóór straks de nieuwe productie start. Het zal echter moeilijk worden om aan elke vraag te voldoen. Hoe dan ook: Ardo is klaar voor de nieuwe oogst!

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen