Sla in drie kleuren

Niet helemaal nieuw, want er was ook al Salatrio en de home-grow-salad-bar. Nu is er in Belgie Multicolor, drie slaplantjes in één perspot. Enkele telers zijn er in geslaagd om de juiste rassen te vinden die even snel groeien zodat de drie plantjes tegelijkertijd oogstbaar zijn. Dat is niet zo evident, want het is gekend dat planten met rode (of gekleurde) bladeren altijd wat trager groeien.

Door de grote hoeveelheid rode kleurstof (anthocyaan) in de bladeren van rode sla kan het bladgroen minder goed zijn werk doen. Dus is de fotosynthesesnelheid in roodbladige sla veel trager. Er is ook belichting nodig, want de rode kleur van veel slasoorten verdwijnt als ze geteeld worden bij te weinig licht. Al eens geprobeerd rode sla te telen in het late najaar in de kas? Je zal merken dat de rode kleur duidelijk achter blijft. Met belichting kan men nu ook in het najaar en de winter Multicolor leveren. Het is een jaarrond product geworden

,,We zijn al tien jaar aan het proberen om de ideale mix te vinden, maar het was niet eenvoudig om de juiste rassen bij elkaar te krijgen. Pas de voorbije twee jaar hebben we soorten gevonden die even snel groeien. Nu we de techniek onder de knie hebben, kunnen we het hele jaar door telen,'' zegt tuinder Frans De Weerdt. Samen met drie andere Vlaamse telers zette hij het project op poten. ,,Een tros bestaat uit lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla. Theoretisch zijn alle combinaties mogelijk maar daar zal toch nog wat tijd overgaan, we hebben aan deze versie al tien jaar gewerkt.'' ,,We hebben ingespeeld op de marktvraag. Het aantal een- of tweepersoonsgezinnen neemt de laatste jaren sterk toe. Voor hen is een krop sla vaak te groot. Als ze een slamix van drie verschillende soorten willen maken, dan gaan er bijna twee kroppen verloren. Met deze kleinere formaten moet er niets weggegooid worden,'' besluit Frans.

Het Nieuwsblad - Mechelse Veilingen pakken uit met Multicolor.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen