Aardappelen komen uit Zuid-Amerika, dat is alvast zeker

Chili en Peru twisten over de oorsprong van de aardappel. De kwestie doet de spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen verder oplopen. Peru nam vorig jaar een wet aan die de aardappel beschermt. Het land wil een internationaal patent aanvragen en wil de kwestie voorleggen aan de Verenigde Naties.

Maar volgens deskundige Frans van de Pol van Patentpunt Nederland is het niet mogelijk om patent aan te vragen op iets dat al jaren bestaat. 'Alleen bij nieuw ontwikkelde rassen kun je bescherming aanvragen. Op de aardappel, die al duizenden jaren bestaat, is het niet mogelijk', luidt het. De aardappelboeren moeten voorlopig dus niet bang zijn dat ze straks royalties zullen moeten afdragen aan de Peruanen.

De ruzie ontstond toen de Chileense hoogleraar Andrés Contreras 280 aardappelsoorten wilde laten registreren als nationaal erfgoed. De Chileen wil hiermee voorkomen dat mensen de rechten van de aardappelen gaan opeisen en daarmee geld gaan vragen. Peru noemt de plannen van het buurland 'ongepast'.

'De aardappel behoort dus tot ons nationaal erfgoed', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Oscar Maurtua. De minister baseert zich voor die uitspraak op recent onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw, waaruit blijkt dat alle moderne aardappelsoorten kunnen worden teruggeleid tot één plant die 7.000 jaar geleden in Peru groeide.
Bron : Vilt
Lees ook de andere berichten over aardappelen en aardappelen telen.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen