Siertuin en moestuin worden één.

Heel regelmatig wordt er over geschreven: De moestuin integreren in de siertuin
En ook ook wel over sierplanten naar de moestuin brengen (daar was het artikel de nieuwe moestuin over).

Vandaag dit artikel in het Eindhovens Dagblad

“Romke van der Kaa vertelde gisteravond in café Meneer Frits op de Markt in Eindhoven over ’de tuin als het verlengde van de keuken’. Abonnees van het Eindhovens Dagblad luisterden naar zijn pleidooi voor het integreren van de siertuin en de moestuin.

„Niet alleen omdat er vaak niet genoeg ruimte is om beide apart in te richten, maar ook omdat asperges, rode kool, artisjok, maïs en pompoen heel mooie kleuren hebben, die het goed doen tussen bloemen en bloeiende struiken“, betoogde Van der Kaa, die voor deze krant een tuinrubriek verzorgt.”

Groenten in de siertuin? Waarom niet?
Groenten integreren in een formele tuin met veel verhardingen en veel rechtlijnige structuren, buxus- en taxushaagjes, dat is een ander paar mouwen. Groenten in potten kunnen hier een oplossing brengen.
De tuin waarin een moestuin meest tot zijn recht komt is er één van een echte plantenliefhebber, waar heesters, vaste planten, bloembollen en bloeiende éénjarigen de overhand hebben. Kortom, een "levende" tuin. Doorlevende groenten zoals aardpeer, aardbei, artisjok, zuringsoorten, kardoen, rabarber, asperge, zeekool, knoflook, crosne vinden daar zeker en vast een plekje. Ook de zogenaamde "vaste groenten" zijn er op hun plaats.

Minder voor de hand liggend zijn groenten die jaarlijks of meerdere malen per jaar opnieuw aangeplant worden. Deze vragen een optimale conditie van de grond door jaarlijkse grondbewerking en organische bemesting. Denk aan erwten, tuinboon, slabonen, aardappelen, tomaten, spinazie, slasoorten....
Voor deze groenten kan het niet anders dan een apart stukje grond te voorzien. Kunnen wie dan de "groenteborder" noemen? (staat dat al in de Dikke Van Dale?). Natuurlijk hoeft dat geen stuk 'naakte' border te zijn. Je kan perkjes vorm geven met randbeplanting zoals buxus en je kan tussen de groenten éénjarigen, bloembollen en (bloeiende) kruiden planten. Als je voorziet om meerdere jaren groenten te integreren in de siertuin, hou dan de regels voor de vruchtwisseling in de gaten. Verschillende jaren na elkaar groenten van dezelfde soort of familie op dezelfde grond is nu éénmaal om problemen vragen.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen