www.plantaardig.com
 

De koolvlieg


pop van de koolvlieg Nu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die stilaan actief wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.



De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15° C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De koolvlieg gelijkt heel sterk op de net iets grotere huisvlieg en is licht tot donkergrijs van kleur. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De eiafzetting begint circa 4 dagen na het begin van de verschijning en gaat drie tot vijf weken door (tot eind mei). Bij de tweede en derde vlucht is de legperiode langer (eind juni – begin oktober) maar worden minder eitjes afgelegd.

pop van de koolvlieg De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Bij een late koolvliegaantasting in spruitkool kunnen de larven zich een weg in de spruitjes boren. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg.
 

Preventie


pop van de koolvlieg De beste preventie maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten. Biologische beroepstuinders gaan op deze manier te werk. Het gebruik van koolkragen lukt ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Kies indien mogelijk een planttijdstip rond half juni of tot begin april, dan is de kans op eiafzetting zeer klein.(zie levenswijze) Als er, ondanks de preventiemaatregelen, toch aantasting is kunt u de wortels aangieten met een product. Als dit tijdig gebeurt kan de plant zich nog herstellen, als u ze wat aanaardt. Hou de planten goed in het oog en wacht niet met behandelen tot ze een groeiachterstand hebben. Als u meteen kiest behandeling met gewasbeschermingsmiddelen, giet dan de planten aan binnen de week na het planten. Zo is er geen bestrijdingsresidu in de plant. Al bij al is het best om, indien u dan toch voor de methode met gewasbeschermingsmidelen kiest, om zo vroeg mogelijk na het planten te behandelen, maar het spreekt voor zicht dat u kleine gewassen als radijzen niet chemisch kunt behandelen.

 


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.