www.plantaardig.com
 

Knolvoet bij kolen moet preventief aangepakt worden.

Inhoud: 
Symptomen
Oorzaak
Preventie

Tips

De eerste symptomen op de bovengrondse delen variŰren met de weersomstandigheden. Tijdelijke verwelking van de bladeren op zonnige dagen is dikwijls het eerste kenmerk. Later verwelken de planten soms helemaal of zullen een duidelijke groeivertraging oplopen. De loodachtige kleur van de bladeren is ook typisch voor ge´nfecteerde planten. De ge´nfecteerde wortels zullen snel opzwellen en nemen allerlei eigenaardige vormen aan.  Bij sommige planten zien we dat de wortels een getordeerde vorm krijgen. Bij andere wortelen worden ze bolvormig.

  

  

Kenmerken op het veld en aan de wortels

 

Knolvoet wordt veroorzaakt door de schimmel Plasmodiophora brassicae. Deze primitieve schimmel of slijmzwam infecteert allerlei kruisbloemigen (overzicht) zoals kolen, bloemkool, spruiten, rapen, broccoli en radijzen. Sommige onkruiden die behoren tot de familie van de kruisbloemigen worden ook ge´nfecteerd. Deze onkruiden zorgen ervoor dat de schimmel lange tijd in de tuin kan overblijven. Vooral herderstasje is hiervan een gekend voorbeeld. (Klik hier voor afbeeldingen van herderstasje)

Na een aantasting verteert het schimmelmateriaal in de grond. De rustporen kunnen dan  tot 10 jaar in rusttoestand overblijven. De schimmel is ÚÚn van de meest hardnekkige bodemziekten. Een ruime vruchtafwisseling is zeker aangewezen.  Infectie grijpt hoofdzakelijk plaats in een neutrale tot zure bodem met een pH van 5 tot 7.

De schimmelsporen worden overgedragen door ge´nfecteerd plantmateriaal maar ook door aarde die blijft kleven aan werktuigen en schoeisel.  De schimmelsporen kunnen zich ook verplaatsen via water. De kans op aantasting wordt dan ook groter bij natte omstandigheden.


De bestrijding van knolvoet moet vooral gericht zijn op de preventie.  Kweek plantmateriaal op in gezonde grond. Inspecteer alle planten op mogelijke infectie en verwijder alle verdacht plantmateriaal. Via zaad wordt de schimmel niet overgebracht, zodat de eigen opkweek van plantmateriaal minder gevaar oplevert. Gebruik dan wel steriele zaaigrond. 

Als je al problemen had met knolvoet dan is een ruime vruchtafwisseling (5jaar) gecombineerd met bekalking al een eerste stap in de beheersing van de ziekte.  De pH van de grond moet boven de 7 gebracht worden door een uitgebreide bekalking in het vroege voorjaar. Bedenk wel dat dergelijk hoge pH voor sommige andere groenten gebreksziekten kan veroorzaken.  Een te hoge pH kan met name de opname van sporenelementen bemoeilijken.  Aardappelen  zullen onder dergelijke omstandigheden last hebben van schurft. Gebruik geen enkel lid van de kruisbloemenfamilie als deel van de vruchtafwisseling. Zelfs radijs kan aangetast worden door knolvoet.knolvoet bij radijs, ook een lid van de kruisbloemigen.

 

Behalve een voldoende hoge pH zijn er  nog enkele omgevingsfactoren die een infectie van knolvoet bevorderen.

Na het planten geef je best met mate water. Een toegeslagen grond die te lang nat blijft zal de aantasting bevorderen.

Zorg voor een luchtige grondstructuur door na felle regenbuien eens te schoffelen.

Start op een goed ontwaterde grond met een goede structuur

Verwijder ge´nfecteerde planten onmiddellijk omdat zij gemakkelijk nog gezonde planten kunnen aantasten. de sporen van de schimmel verplaatsen zich immers gemakkelijk door vochtige grond.

Werp geen ge´nfecteerde planten op de composthoop. Van daaruit kunnen zij immers na verloop van jaren de ganse tuin aantasten.

Als je potgrond in het plantgat doet kan je de infectie van knolvoet uitstellen. De wortels komen dan immers niet direct in contact met de ge´nfecteerde grond.

Als je vroeg op het jaar kool teelt is de kans op aantasting kleiner, want de schimmel is niet actief bij lage bodemtemperaturen.

Door in het plantgat een product te doen dat pH verhogend werkt kan knolvoet ook afgeremd worden (voorbeeld product)


 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
ę Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.