Groenten in de kas|serre : zomerse weersovergangen opvangen.

Op het weer ben je nooit uitgekeken. Een zonnige dag en toch schept dit hier en daar wat problemen. Een lezer plaatste een bericht op het forum dat regelmatig actueel is Zijn vruchtgroenten (tomaten, aubergines en in mindere mate de paprika’s) in de kas hangen er slapjes bij vandaag. Niet leuk om te zien is dat. En toch is dit niet verwonderlijk . Vandaag was de eerste zonnige en vrij winderige dag na heel veel dagen met bewolking en regen. Welke plant is nu nog gewoon om te verdampen? De wortels zijn heel weinig actief en hebben een dag nodig om zich aan te passen. Vooral de eerste zonnige dag na een natte periode hebben de planten de grootste moeite om de verdamping bij te houden. Ook de groenten buiten hebben het moeilijk, zoniet nog moeilijker, want hier gaat het zuurstofgebrek bij de wortels door een te natte grond parten spelen. Aubergine-slapTomaat-slap Dit zijn de foto’s van de kas van de lezer

De eerste zonnige dag moet je dus maatregelen treffen om dit te voorkomen. Buiten valt hier weinig aan te doen, maar hoe pak je dat aan voor de groenten in de kas?

Kort opgesomd zijn het deze

  • Voorzichtig luchten
  • De grond nat maken
  • De kas afschermen of nat maken of afwitten
  • Enkel ‘s morgens vroeg : de planten nat maken.
  • Hoe meer gewas in de kas, hoe minder problemen er zich zullen stellen.
  • Ook op bewolkte, regenachtige dagen de planten doen verdampen.

Meer uitleg :

– Zorg dat de luchtvochtigheid niet sterk naar beneden duikelt. Vermijd een te sterke luchtbeweging door tocht of door geopende deuren. In deze situatie zoals we die nu meemaken is het beter de ramen wat meer dicht te houden, zodat de luchtvochtigheid niet te snel zakt. Deuren open zetten of ventilatoren doen werken is in de huidige situatie niet aan te raden.

 – Vergeet niet dat van koudere buitenlucht die opgewarmd wordt in de kas de RV zal dalen. Dit is precies wat de lezer nu overkomt. Hij maakt melding van een RV van 20 %!

 – Voor wie plaatselijk water geeft, vlak bij de plant (met de fles, druppelaars, vloeidarm of vergelijkbaar systeem) kan het nuttig zijn de grond tussen de planten nat te maken, dit verhoogt de luchtvochtigheid. Ook kan je andere delen van de kas zoals betonpaden of tabletten bevochtigen.

– Zorg dat de planten over voldoende water beschikken, zonder de grond rond de plant te nat te maken. Het ideale is als je de avond voor deze plotse weersovergang water geeft, dan hebben de wortels de tijd om zich aan deze nieuwe situatie aan te passen.

– Wie rietmatten of ander afdekmateriaal heeft die hij tegen de zonnegevel van de kas kan plaatsen moet deze op dergelijke dagen zeker gebruiken. Afwitten kan ook, eventueel met een product dat achteraf gemakkelijk verwijderd als het weer opnieuw de slechte kant opgaat.

– Alhoewel bevorderlijk voor schimmelziektes, kunnen de planten heel uitzonderlijk eens nat gemaakt worden. Dit mag alleen ‘s morgens. Zeker niet meer als de planten al slap hangen, anders krijg je er nog eens bladverbranding bovenop. De grond nat maken kan ook nog overdag als het probleem opgemerkt wordt.

– Grote planten produceren meer vocht in de kas, waardoor dit probleem bij een volgroeid gewas zich veel minder zal voordoen.

 – Lezer maakt melding van een automatische raamopener die pas open gaat bij 22°C. Dit houdt in dat deze kas|serre de laatste dagen weinig verlucht werd. Vergeet niet de kas iedere dag te luchten, ook als de temperatuur ondermaats is. Dit is goed om vocht af te voeren en de verdamping van de plant op gang te houden (‘training’ van de plant). (nvdr, in deze situatie gebeurde dit wel, door middel van de ventilatoren)
De kans is groot dat de planten de volgende dag al veel minder last hebben van het warme weer.
Lees ook eens het deel ‘luchten’ in het artikel klimaat in de kas

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen