Ajuin zaaien en verplanten

Jacques uit Dendermonde schrijft :

Het betreft de Ajuin "Rode de Florence", dit zijn langwerpige rode uien die meer de smaak hebben van sjalotten. Ik heb een tip die ik verleden jaar uitteste en dit jaar opnieuw toepas.
Update : Ivan uit Deinze zond zopas een gelijkaardige tip, zie onderaan dit artikel.

Op het zaadpakje is vermeld dat de ui in rijen moet gezaaid worden en dan uitgedund. Daar ik niet veel plaats heb voor langzaam groeiende groenten heb ik het volgende uitgetest en met veel succes. Ik zaai de uien in rijen dicht op elkaar. Nadat ze een dikte hebben van 2-3 mm plant ik ze uit en gebruik daarbij de preiplanter, minder diep dan voor prei natuurlijk. Gaatjes van 4 a 5 cm diep, kan ook met de gewone plantstok, het voordeel van de preiplanter is de regelmaat van de afstanden en het gaat ook sneller. Er gaat geen plantje verloren, behalve enige te klein of misvormd. En tevens kunnen ze dikken op een ideale afstand. De uitjes planten, licht dichtdrukken en goed begieten.De tijd doet de rest, oogsten na  droogval van het groen dan kan je ze ophangen in schuur of droge verluchte plaats. Op deze wijze kun je ze een heel jaar bewaren. (alhoewel de catalogus van Aveve vermeld dat dit een ui is voor directe consumptie)

Ook witloof

Was vergeten te zeggen dat het systeem van de uien ook toepasselijk is voor witloofplantjes. Met goede begieting of Belgisch weer, lol.....geen probleem voor het herplanten.

Bedankt Jacques voor deze tip! Ik ben ervan overtuigd dat veel lezers dit  zullen uitproberen. Ook al om het onkruid tussen gezaaide ajuin wat makkelijker te kunnen beheersen.

Reactie van Ivan
Ivan Peters uit Deinze stuurde, als reactie op dit artikel volgende variant op deze teeltmethode in. Hij schrijft :

Ik zaai al mijn zaaiajuin in bakjes (ook mijn prei) en verspeen ze als ze de dikte van een potlood hebben. De ajuin mag niet diep geplant worden.

Het grote voordeel is dat men pas moet onkruid verwijderen nadat de ui is verplant. Ook het water geven is veel eenvoudiger

Met dank voor uw reactie, Ivan. Het is inderdaad nog net iets makkelijker om te kunnen zaaien in onkruidvrije en steriele zaaigrond!

Is er ook iets waarvan u denkt : "Dat is interessant voor de andere lezers van de nieuwsbrief."? Wilt u dat graag kenbaar maken? Stuur dan uw reactie, (eventueel foto's) tips, ervaringen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Link : Ajuin kweken

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen