"Nieuwe" groente : Lentekomkommer en Oerkomkommer

Helemaal nieuw zijn ze niet, deze speciale komkommersoorten, maar in de winkel zijn ze wel een nieuwigheid.
Twee nieuwe biologische komkommersoorten die sinds deze week op de Duitse markt zijn, kunt u zien en proeven tijdens de Open dagen van Wageningen UR Glastuinbouw op 29 en 30 juni in Bleiswijk.

De nieuwe komkommers zullen binnenkort  op de Nederlandse markt verschijnen, onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer. De nieuwe komkommers komen uit een onderzoekproject van Wageningen UR Glastuinbouw en een aantal partners, zoals het veredelingsbedrijf ENZA Zaden en de firma Eosta, leverancier van biologisch groenten en fruit. In dit project is een groot aantal bijzondere komkommers onderzocht op teelteigenschappen en smaak.

De twee nieuwe soorten worden sinds deze week onder de namen Frühlingsgurke en de Urgurke door Eosta op de Duitse markt gebracht. Uit winkeltests bij diverse Alnatura winkels bleek dat de nieuwe soorten goed aanslaan bij de consument. De Urgurke wordt per stuk verkocht en de Frühlingsgurke wordt per 2 stuks verkocht in een composteerbare verpakking.

In Nederland liggen de komkommers binnenkort onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer in het schap. De Lentekomkommer is een lichtgroene komkommer van midi formaat met een bijzonder frisse smaak. De Oerkomkommer is een echte vergeten-komkommersoort met een bijzonder uiterlijk. Hij is donkergroen van kleur, van gangbaar formaat en heeft een grove schil.

Meer info : http://www.glastuinbouw.wur.nl/

Update Oerkomkommer dit najaar bij twee telers in de kas 29 JUN 2007 De nieuwe biologische komkommer, de oerkomkommer, wordt dit najaar door twee biologische telers geteeld. Volgens de biologische afzetorganisatie Eosta in Waddinxveen, gaat het nog steeds om een proef op kleine schaal. "We hopen tussen de 4000 en 5000 vierkante meter uit te komen", aldus Gert Kögeler, directeur van Eosta. De uitbreiding kan ook niet veel groter zijn, want er is nog niet voldoende zaad beschikbaar. De oerkomkommer heeft onlangs bij Wageningen UR Glastuinbouw op proef gestaan. Daar kwam uit dat de oerkomkommer iets minder productie geeft dan het standaardras Aviance. De planten gaven iets minder stuks, maar het gemiddeld vruchtgewicht lag wel wat hoger dan Aviance. Eosta verwacht de oerkomkommers te gaan verkopen in Duitsland, Engeland, maar ook in Nederland. Als de komkommer aanslaat, is het de bedoeling de markt met deze komkommer langzaam uit te breiden. De frülingsgurke, de zogenoemde lentekomkommer die ook werd beproefd door Wageningen UR Glastuinbouw, bleef tijdens de proef verder achter in productie dan de oerkomkommer. Ook liep de afzet in Duitsland van de lentekomkommer minder dan de oerkomkommer. UIt: Groenten & Fruit | Oerkomkommer_dit_najaar_bij_twee_telers_in_de_kas

update 02/08 : de oerkomkommer de grond in: foto's van bij biologische teler Rinie Hopmans

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen