Moderne tomatenrassen straks ook nog eens resistent tegen Botrytis.

 
Binnen enkele jaren nog een extra reden om moderne hybriden te gaan telen!
Botrytis of grauwe schimmel veroorzaakt heel wat uitval tijdens een langlopende tomatenteelt in de kas. Als er blad gesneden wordt kunnen op die wonden, bij hogere luchtvochtigheid, botrytis ontstaan. Op de vruchten kan er bij hoge luchtvochtigheid Botrytisstip ontstaan. (zie foto : Botrytis heeft grijs tot bruin schimmelpluis. Ontstaat bij verwondingen. De stengel kan zo volledig rotten, waardoor de plant afsterft)

Dit alles wordt binnenkort verleden tijd. Ook tegen deze schimmelziekte zal er binnenkort resistentie ingeschakeld worden. En laat, er geen misververstand over bestaan, de hieronder beschreven techniek is zeker en vast geen genetische manipulatie. De resitentie zal verkregen worden door gewone veredeling. Het enige wat gebeurt is de juiste genen aanduiden, zodat er snel kan opgevolgd worden of deze genen ook in de nakomelingen aanwezig zijn of niet.

Dit is alvast nog een extra argument is om moderne tomatenrassen te telen. Moderne tomatenrassen bevatten ook nu al heel wat resistenties, die in de oude rassen niet aanwezig zijn. Er zijn ondertussen zelfs al enkele rassen die resistent zijn tegen echte meeldauw. Dit betekent dat binnenkort het gebruik van fungiciden bij de teelt van de tomaten in de kas verleden tijd zal zijn. Want in een droge kas is de kans op aardappelplaag, zowat de enige overblijvende schimmel van betekenis waartegen geen resistentie bestaat onbestaande.
Het is alleen jammer dat de zaadhuizen voor de liefhebbers nog geen melding maken van deze resistenties. Nochtans zijn die al bij veel rassen aanwezig!
Professionele zaadhuizen doen dat wel, kijk maar eens op deze pagina. De vermelde afkortinen zijn alle resitenties!


Volgende resistenties zijn altijd aanwezig bij de recente tomatenrassen (vanzelfsprekend hybriden)

Volgende resistenties zijn van recente datum en enkel aanwezig in de totaal nieuwe rassen.

  • Resistentie tegen Echte meeldauw (Oidium neolycopersici)
  • Resistentie tegen Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne soorten)

Grote afwezige?
Inderdaad, de aardappelplaag, wat sommigen ook beweren er is nog geen resistentie tegen aardappelplaag, noch bij tomaten, noch bij aardappelen. Ook Ferline, het dikwijls aangeprezen ras, wat betreft aardappelplaag werd vorige zomer aangetast, getuige het teeltexperiment van Herman.

Hieronder het betreffende artikel over de toekomstige resistentie tegen Botrytis in tomaat.

Tomatentelers kunnen straks waarschijnlijk nieuwe tomatenrassen telen waarin geen chemische bestrijding van de grauwe schimmel meer nodig is. Dat blijkt uit het door STW gefinancierde onderzoek van Richard Finkers aan Wageningen Universiteit, waarop hij op 3 april 2007 promoveert. Finkers ontwikkelde gereedschappen waarmee heel effectief tomatenrassen ontwikkeld kunnen worden met resistentie tegen de grauwe schimmel (Botrytis cinerea). Finkers ging aan de slag met wilde tomatensoorten die resistentie tegen de grauwe schimmel (Botrytis cinerea) hebben. Door het kruisen van de resistente wilde tomatensoort Solanum habrochaites LYC4 met de vatbare tomaat S. lycopersicum cv. Moneymaker vond hij in het DNA twee gebieden met resistentiegenen. Dit verklaarde niet alle variatie in resistentie. In de tweede selectiestap scande de onderzoeker daarom het totale DNA van de wilde tomaat stap voor stap op locaties die effect hebben op de resistentie. Daaruit kwamen tien gebieden waar resistentiefactoren tegen de grauwe schimmel aanwezig waren. Voor die gebieden zijn DNA-merkers ontwikkeld, waarmee hun aanwezigheid in veredelings-programma's kan worden gevolgd.

Met behulp van de DNA-merkers kunnen de geïdentificeerde gebieden met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden in het veredelingsprogramma van veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds. Het bedrijf verwacht dankzij het gebruik van de DNA-merkers in de nabije toekomst nieuwe tomaten met resistentie tegen de grauwe schimmel op de markt te kunnen brengen. Dankzij deze rassen zullen tomatentelers de ziekte veel minder hoeven te bestrijden. Wellicht zal de bestrijding zelfs geheel niet meer te hoeven plaatsvinden. Een bijkomend voordeel van deze nieuwe tomaten is dat deze geschikter zijn voor teelt in een gesloten kas; een nieuw type kas waarin door hogere luchtvochtigheid meer kans op infectie van de grauwe schimmel te verwachten is. Het bedrijf voorziet met de grauwe schimmelresistente tomaten in een behoefte die wereldwijd al jarenlang bestaat. Bron: AgriHolland Nieuws: Tomatenteelt zónder chemische bestrijding dichtbij

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen