Groenten uit pot en blik of uit de tuin?
Volgens de consumentenbond bevatten groenten uit pot of blik bevatten net zoveel vitamines als verse groenten. Hetzelfde geldt voor diepvriesgroenten. En "verse" groenten kunnen (volgens hen) in werkelijkheid soms al weken oud zijn. Over groenten uit blik, glas en uit de diepvries doen veel fabels de ronde. In de Gezondgids van maart geeft de Consumentenbond een overzicht van de feiten. Bij pot-, blik- en diepvriesgroenten zit er vaak slechts vier uur tussen de oogst van de groenten en het kant-en-klare product. Daardoor is het vitamineverlies gering. Aan de andere kant is er bij "verse" groenten vaak een lange weg tussen het veld en het bord. Desondanks is er qua vitaminen, mineralen en vezels bij consumptie nauwelijks verschil tussen groenten uit pot of blik en verse groenten uit de supermarkt. Bron: Consumentenbond - Fabels over groenten uit pot en blik
Maar er is natuurlijk ook nog de (subjectieve) smaak! En de sfeer die bij iets hoort.
Wie gaat dan nog beweren dat geconserveerde of diepgevroren groenten even lekker zijn als verse? Niemand toch! Verse groenten uit de eigen groentetuin kunnen in de verste verte niet vergeleken worden met verwerkte groenten. Vers is smakelijker, en als het uit de eigen moestuin of die van de buurman komt hangt er nog een mooi verhaal aan ook.