Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, maart 25, 2007

Spinazie telen in een groeizak.

De heer Willem L. Driessen stuurde een berichtje van een zeer opmerkelijke manier van groenten kweken : spinazie in een tuinaarde-zak!

 

"Ik heb daarvoor een zak 'bemeste tuinaarde' (van Karwei) genomen, daarvan een zijde weggesneden en vier voortjes getrokken, waarin ik vrij dik Amsterdams Reuzeblad Scherpzaad heb gezaaid in begin januari. Dat bleek nogal aan de vroege kant te zijn. Volgend jaar start ik  half februari. Zoals gemeld heb ik inmiddels een maal voor 4 personen ervan geoogst en wel op 19 maart.

Deze spinazie-kweek laat ik voorlopig in de kas om te zien of er weer zoveel groei inkomt zodat ik een tweede keer kan oogsten." (foto dd 15 mrt 07)

Willem, bedankt, voor deze mooi lezerstip. Te zien aan de groeikracht van het gewas, zal een tweede pluk zeker lukken! (p.s. Januari is niet te vroeg hoor om spinazie in de kas te telen)

Beste lezer, wilt u ook graag een  teelttip, een teeltmethode, een oogst, een groente(ras), een recept....  of gewoon een
(foto)berichtje uit uw moestuin delen met andere groentetelers stuur dit dan door naar
lezersbijdrage@plantaardig.com. Je doet er de duizenden andere lezers van deze nieuwsbrief alvast een plezier mee!

Reacties

Beste tuinvrienden,
Wanneer wij met vakantie in Denemarken waren, kweekten onze vrienden daar tomaten in de kas, niet in de vrije grond, maar ook in een zak met tuin aarde!
Een goede kennis van ons wil ook een tuintje aan leggen, op een soort verwaarloosd grasveld. Ik wil er zwart plastic op de grond doen, en dan de groente in zakken laten groeien. Als het lukt, zal ik U berichten!
Vriendelijke groeten, Adri Voetberg, uit Friesland.

Ook reageren of een tip voor de lezers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen? of stuur het naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Labels:

donderdag, januari 05, 2006

Zeer vroeg spinazie zaaien

Bent u de gelukkige bezitter van een kas, plastiektunnel of koude bak?
Of hebt u de beschikking over een lichte grondsoort die ook in de winter steeds luchtig is en weinig last heeft van wateroverlast? Dan kunt u zich eens wagen aan een zeer vroege spinazieteelt. Naast de keuze tussen open lucht en de kas hebt u bij deze teeltwijze ook de keuze tussen (pers)potjes of ter plaatse zaaien.

Lees verder in het artikel dat onlangs verscheen op Tuinkrant.com
Vanaf de jaarwisseling zeer vroege spinazie zaaien


Lees hier over de teelt van spinazie

Labels:

woensdag, juni 08, 2005

Oogst spinazie

Klik op de foto's voor een grotere weergave!
Zie ook artikel spinazie zaaien.
Spinazie van het type Viroflay is bleker van kleur, heeft vrij grote en zachte bladeren en is snelgroeiend. En was dan ook het vroegste oogstbaar. Half mei kwam deze spinazie stilletjes aan bij het oogstbare stadium. Zorg bij het oogsten voor dat het hart van de plant intact blijft en u kunt wat later nog oogsten
Traaggroeiende spinazie (hier Rico F1, type Viking) is minder schietgevoelig en beter geschikt voor teelten naar de zomer toe. Het blad is kleiner, donkerder en harder. De groei komt wat trager op gang. Uiteindelijk levert deze spinazie ook een mooie oogst, met een tiental dagen vertraging. De schietgevoeligheid is klein.
Links is spinazie Rico F1 (Viking-type) met kleinere en donkerder bladeren. Rechts is spinazie van het Viroflay type, het blad is bleker en zachter.
Door enkele zeer warme dagen die we in mei kenden is begin juni de Viroflay spinazie aan het schieten gegaan. Wacht dan niet meer met plukken, want de kwaliteit kan vanaf dit stadium alleen maar verslechteren.
Op de traagroeiende spinazie is nog geen bloemstengel te zien. We kunnen dus nog wat extra blaadjes uit het hart van de plant verwachten
Lees alles over de teelt van spinazie

Labels:

maandag, april 18, 2005

Spinazie zaaien

Gewoon één methode om spinazie te zaaien.
Voor een geslaagde zaaiing : lees zeker ook Water geven
Voor afstanden, grondvoorbereiding en teelttechniek : lees Spinazie van A tot Z
Klik op de foto's om detail te zien
Span een touwtje en trek een geultje van anderhalve centimeter diep. De diepte van het geultje mag voldoende groot zijn, de hoeveelheid grond waarmee het zaad straks afgedekt wordt is belangrijker.









Verdeel de zaadjes op de juiste afstand. Voor snijspinazie wordt dichter gezaaid dan voor plukspinazie. Zaai niet te dun voor plukspinazie, je kan achteraf ook nog uitdunnen.






Met hetzelfde bamboestokje wordt het geultje dicht gemaakt. Je kan ook met de hand het geultje dicht maken. De dikte van het grondlaagje op het zaad is ongeveer één (tot maximum anderhalve) centimeter.





De grond mag lichtjes aangedrukt worden. Zo blijft het vocht beter behouden.








Ongeveer twee weken later staan de eerste plantjes boven. Vroeg gezaaide spinazie zit natuurlijk wat langer weg.

Labels:

woensdag, maart 30, 2005

Wolf bij spinazie : nu acht fysio's!

In het twee weken terug gepubliceerde artikel over spinazie was nog sprake van acht fysio's van valse meeldauw (Wolf) bij spinazie. Onlangs werd een achtste fysio geïdentificeerd. Een fysio is een variant van een schimmel die zich onderscheid van de andere door een ander resistentiegedrag. Dit fenomeen is ook heel goed gekend in verband met de valse meeldauw bij sla. Daar is al sprake van meer dan twintig fysio's.

Een uittreksel uit het artikel van Oogst dat zopas verscheen.
"In spinazie is een nieuwe variant van valse meeldauw ofwel wolf gevonden: fysio 8. De meeste rassen zijn resistent voor de fysio's 1 tot en met 7.
Het isolaat van de ziekte Peronospora farinosa f.sp. spinaciae is afgelopen twee jaar op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland en België gevonden. Dat is reden om de fysio te benoemen. Inmiddels hebben zaadbedrijven al weer resistente rassen. Veredelaar Rijk Zwaan heeft zelfs al rassen met resistentie 1 tot en met 8 klaar liggen, omdat een aantal rassen al resistentie bezat toen 8 werd gevonden."

Lees meer over Wolf en de teelt van spinazie
Lees meer over Valse meeldauw schimmels bij diverse groenten

Labels:

woensdag, maart 09, 2005

spinAZie van a tot z

Spinazie kan al zeer vroeg op het jaar gezaaid worden. De normale voorjaarsteelt die vanaf maart kan gezaaid worden is de makkelijkste en meest aangewezen teelt. Matig snel groeiende rassen zijn in die periode het meest aangewezen. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers. Na het warmste seizoen is er nog een herfstteelt mogelijk, evenals een overwinteringsteelt.
Of een ras geschikt is voor de gekozen teeltperiode hangt nauw samen met de groeiduur van het ras De teeltwijze bepaalt hoe dicht gezaaid wordt. In Nederland is dat snijspinazie, in Vlaanderen plukspinazie.

Lees het volledige artikel over
de teelt van spinazie

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen