Koolvlieg en Koolwitje? Koolkraag en Insectengaas!

Nu de eerste decade van mei blijkbaar op een warmterecord afstevent (lees Begin mei 2006 uitzonderlijk warm ) wordt de bescherming van onze koolgewassen tegen de maden van de koolvlieg en rupsen zeer actueel.

De eerste eitjes van het koolwitje zag ik vorig weekend op broccoliplantjes die klaar stonden om uit te planten.
(zie foto, klik voor vergroting)
Koolwitje_eitjes
Dan  is het makkelijk om in te grijpen, je plukt gewoon het stukje van het blad eraf..

Met de aanhoudend hoge temperaturen zal de koolvlieg ook wel wakker zijn.
De beste preventieve maatregelen zijn de mechanische, die de eiafzet dicht bij de plant verhinderen. De made kan zich slechts enkele centimeters verplaatsen.

  1. Afdekken met vliesdoek of insectengaas is een mogelijkheid. De koolvlieg kan dan niet bij de planten en dus ook geen eitjes op de grond afzetten. Biologische beroepstuinders die op grote schaal koolgewassen telen gaan op deze manier te werk.
  2. Voor kleinere oppervlaktes lukt het gebruik van koolkragen  ook goed. Snij uit oud tapijt, asfaltpapier of binnenbanden vierkante stukken van 15 op 15 cm. Maak één insnijding tot het midden. Let erop dat de stengel goed afgesloten is en dat de grond mooi vlak ligt.
  3. Geurverwarring kan en is een bijkomend hulpmiddel. Zeer regelmatig bespuiten met sterk geurende kruidenaftreksels en gesteentemeel zal misschien de koolvlieg onderdrukken.

Als je ervoor zorgt dat de koolkragen zeer goed aansluiten bij het steeltje van de koolplant wordt de kans op aantasting veel kleiner. Dan kunnen de maden niet meer bij de stengel van de koolplant. Met een insectengaas zorg je ervoor dat de vlieg simpelweg geen eitjes op de grond kan afzetten. Glipt er toch eentje binnen, dan bied de koolkraag nog wat bescherming. Het insectengaas houdt  ook het koolwitje buiten.

– Op de blog van Pol en Daniel kan je goede foto’s zien over hoe zij te werk gaan om hun pas uitgeplante broccoli te beschermen tegen ongewenste gasten. Lees het op hun blog.
– Lees ook nog eens het uitgebreide artikel De koolvlieg ontwaakt.
– In een ander artikel kan je lezen wat het verschil is tussen (en ook een foto zien van) rupsen van respectievelijk het koolwitje en de kooluil.

 

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen