Nog eens witte vlieg

Tijdens de voordracht die ik deze voormiddag gaf bij de Koninklijke Vereniging Volkstuin Ninove werden, zoals bij heel wat van mijn lezingen, gedachten gewisseld over de witte vlieg. Daarbij waren twee bestuursleden zeer positief over het gebruik van een tabaksplant in combinatie met enkele salieplanten tussen de tomaten. Iemand anders gaf aan tevreden zijn over het aanplanten van selder tussen de tomaten. De tabaksplant trekt de witte vlieg aan en zorgt dat er geen witte vlieg op de tomaten komt.

Op de voordracht enkele dagen geleden bij het Koninklijk Werk voor Volkstuinen van Woesten werd volgende methode aangebracht. Deze methode berust op het feit dat witte vlieg zeer sterk aangetrokken wordt door geel, vandaar het succes van de gele vangplaten. Dit principe werd verder gezet door in een lege, gele fles of flacon een gloeilamp te hangen en de fles in te strijken met klevende substantie (olie? dat heb ik eventjes niet goed gehoord). Door de intense gele kleur van de lamp en de fles schijnt de witte vlieg zeer sterk aangetrokken te worden.

Ook in een vorige post werden al bemerkingen gegeven over de preventie en bestrijding van witte vlieg door tuinliefhebbers. Dat kan je lezen via dit adres . Toen waren er minder positieve geluiden over het gebruik van de tabaksplant, maar dit wordt nu duidelijk tegen gesproken.

Er is al een reactie van Rita binnengekomen

Bij de teelt van tomaten in de kas heb ik (uit ondervinding) nog meest resultaat met veel afrikaantjes te planten tussen de tomaat, ook lavendel doet het er goed bij.
Wilt u uw eigen methode om de druk van witte vlieg te verminderen kenbaar maken aan andere tuinliefhebbers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen?


Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen