Groenten in potten, welke soorten? (de serie, deel 9)





(9) Welke soorten?




Heel wat groenten kunnen in pot geteeld worden.
Toch zijn er een paar waar je makkelijker kan mee werken en die op een kleine oppervlakte een aanvaardbare opbrengst geven. Dit zullen ofwel snelgroeiende, ofwel in de hoogte groeiende planten zijn.
Snijgroenten zijn goed mogelijk. Denken we daarbij aan snijsla, raapsteeltjes, spinazie, snijbiet, kervel, postelein, rucola, tatsoi. De kieming verloopt vrij vlot, het wortelstelsel is eerder beperkt en alhoewel zonlicht beter resultaat geeft doen ze het ook goed in de halfschaduw. Vrij platte containers of bakken van zo’n 20-25 cm diep kunnen hier volstaan.

Een aanrader is het telen van babyleaf, in de handel kan je mengsels kopen van slasoorten of je maakt ze zelf. (sla, andijvie, radicchio, tatsoi, spinazie, rucola….)

Tips:
Zorg voor een goed gereinigde zaaibak, gebruik zaai en stekgrond om in te zaaien, dek het zaad af met een heel dun gezeefd laagje, geef water met een nevelspuit. Plaats eventueel tot aan de kieming bij een hogere temperatuur om een goede en vlotte kieming te bekomen.
Je kan hierbij te werk gaan alsof je rechtstreeks in zaaibakjes zaait. Het is ook ideaal om te vervroegen in de kas, zonder dat je de grond hoeft in orde te maken.


Vruchtgroenten, zoals tomaten, lukken ook goed in containers en geven een mooie opbrengst van enkele of zelfs maar één plant. De pot moet een volume hebben van ongeveer 10 liter. Stabiliteit is hier zeer belangrijk, zowel van de plant als van de pot. Bij grotere planten kan je de steunstok van de plant vastmaken of een grotere kuip kiezen met een groot grondoppervlak en daar meerdere tomatenplanten gesteund door een stok inzetten. Paprika’s en aubergines zijn vrij stevig om in potten te telen. Komkommers hebben de neiging in één te zakken als je ze aan stokken opbindt. De stok voorzien van krammen waaraan je de plant vastbindt kan dit tegen gaan.

Al deze groenten doen het pas goed vanaf begin juni op het terras, probeer ze misschien eerst nog wat binnen te houden, of onder plastiekfolie te houden.

Courgettes moeten, om niet te veel plaats in te nemen, aan een stok opgebonden worden.
Voor alle courgettes is het trouwens aan te raden om ze op te binden aan een stok en uit de wind te plaatsen. Omwille van de bestuiving en bevruchting zijn hier wel twee planten aan te raden.

Aardbeien zijn van alle vruchtgroenten wel het makkelijkste in pot te telen.
Neem emmers of potten met een inhoud van minimum 6 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen (turf) (liefst 50 %). Bij dit mengsel kan je 50 gram van een traagwerkende samengestelde meststof (N+P+K) (15-10-12) toevoegen.
Plant vier planten per pot, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. De emmers blijven buiten vanaf half augustus tot begin december. Daarna worden ze binnengebracht . Bij strenge vorst de emmers afdekken met plastiekfolie. Of ingraven tot aan de bovenrand in de grond. De wortels zouden anders vrij snel vorstschade oplopen. Vanaf maart de emmers ophangen of openzetten en vanaf de bloei wat meststoffen oplossen in het gietwater (1,5 g/l).
Ook kan je in december enkele planten rooien die buiten in de vollegrond staan en dan in emmers planten. Tijdens voorjaar en zomer kan je ook koelcelplanten in potten zetten.

Pronkbonen zijn wegens hun sterk wortelstelsel en hun grote resistentie tegen zowel natte als droge weersomstandigheden en tegen ziektes heel geschikt om in potten te telen. Over de teelt van deze groente in pot volgt heel binnenkort meer uitleg

Radijsjes, worteltjes en rammenas worden best niet in een mengsel met veel potgrond en turf geteeld. Doe er voldoende tuingrond bij zodat er niet te veel hinderlijke vezelworteltjes gevormd worden.

Sommige groenten lenen zich minder goed om in pot te telen, omdat ze teveel reageren op tijdelijke droogtestress. Knolselder, bloemkool, sluitkolen en spruitkool en prei zijn gulzige gewassen die een regelmatige doorgroei nodig hebben om goed te kunnen groeien. Tenzij je uiterst attent bent om water te geven en bij te voeden, kunnen ze best in heel grote containers geteeld worden.

Lees hier alle artikels over groenten in potten

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen