Late grondvorst verrast tuinders.

Enkele snelle reacties van lezers (waarvoor dank)
".....Ondanks mijn nachtelijke sproei-activiteiten (om 02u en 05u deze nacht) toch nog heel wat vorstschade aan aardappelen en vooral pompoen en komkommer die verloren zijn (ondertussen al nieuwe geplant). Ook sommige tomatenplanten hebben merkbare schade opgelopen. De aardbeien en de selder zijn er blijkbaar nog goed vanaf gekomen. Hopelijk nu betere tijden." (Adelin)
Beregenen is dus enkel effectief als het gewas nat gehouden wordt, dit betekent minimum om het kwartier beregenen. Zie de uitleg van deze aardbeiteler
".....Ik heb zaterdag courgetten uitgeplant vlak naast de Velpe (riviertje in Vlaams-Brabant). Nochtans is dit het koudste punt van België maar toch is er geen schade aan mijn plantjes. Volgens mij ligt dit aan het ras, 'Black courgette' " (Björn)
".....belangrijk schade indien géén bedekking met folie.... aardappelen onder folie...bovenste bladeren hebben nog schade geleden observaties ivm met andere jaren...ondanks zelfde locatie, is er dit jaar meer schade" (Yvan)
"......vorstschade in Morkhoven (deelgemeente Herentals bovenste bladeren v aardappelen, 15 % van wijnranken (Muller Thurgau) ,rest : bonen,kolen,sla, selder, andijvie niet geraakt !! (Maurice)
Niet overal is er vorstschade in de aardappelen , de locatie en de toestand van de grond was in dat verband belangrijk, droge grond, gemulchte grond en laag gelegen percelen zijn gevoeliger, ook blijkt er een verschil tussen de rassen te zijn. In het binneland is er waarschijnlijk meer schade dan in de ruime kuststreek.
Is er bij u wel of geen nachtvorstschade? Uw berichtje op dit adres kan helpen om het geheel beter in kaart te brengen.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen