Eerste Belgische krulandijvie [AGRI PRESS BENELUX]

Update 2007
Op de REO Veiling van Roeselare werd woensdag 14 maart 2007 de eerste Belgische fijne krulandijvie verkocht. Deze primeur haalde een maximum prijs van 1,81 euro per stuk. Er waren 6 verschillende kopers voor 61 kisten.

Producent Dirk Declercq teelt al enkele jaren fijne krulandijvie. "Het is al de 14de keer dat we de Belgische primeur hebben", vertelt hij. De teelt van krulandijvie is volgens Declercq een zeer dure teelt. "Het is een warme plant", legt hij uit. "De plantjes worden bij een gespecialiseerde kweker bij 23°C en sterke belichting gekweekt. Na het planten moeten we ons aan een strak klimaatschema houden. Met de huidige energieprijzen is dat een dure zaak."

Wat de krulandijvie uniek maakt, is het wit-gele hart. Om dit te verkrijgen, bindt de teler een zestal dagen voor de oogst de kroppen toe met een elastiek. Met het snijvlak naar boven en elastiek er nog aan, worden de kroppen in een EPS-kist gestoken. Pas na de spoeling en de sortering is de krulandijvie klaar voor de aanvoer naar de veiling. Dirk Declercq is ook producent van serresla en alternatieve slasoorten.


Krulandijvie onderscheidt zich van de breedbladandijvie door een smaller blad en een zeer fijn ingesneden bladrand. Voor slanklijners is het met 5kcal per 100 gram een ideaal product. Omwille van de goede bewaarbaarheid wordt het vaak verwerkt in versneden voorverpakte slamengsels.
In de REO Veiling werden woensdag 9 maart de eerste honderd kisten van deze krulandijvie verkocht. "Het is een moeilijk product omdat de blaadjes tijdens de teelt gemakkelijk beschadigd worden. Zeven dagen voor de oogst worden de kroppen samengebonden met elastiekjes. Dat is nodig om de hartbladeren te bleken. Vooral de gebleekte bladeren hebben een hoge marktwaarde." aldus de teler (foto : de krulandijvie ondergaat, op de veiling, een grondig nazicht op kwaliteitskenmerken vooraleer ze te koop aangeboden kan worden)
Lees verder op AGRI PRESS BENELUX

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen