Groenten in de wind

Update 2007 Een omstuimige wind deze week. Vorig jaar, iets later in mei deed zich net hetzelfde voor. Vandaar dat ik nog even dit artikel op de voorpagina zet...... (Opvallend dat het loof van de aardappelen dit jaar al heel wat meer uitgegroeid is dan vorig jaar). Ook tomatenplanten die hier en daar al buiten staan kregen het deze week hard te verduren.

Hieronder het bericht van vorig jaar.
Koolplantjes die niet erg diep geplant waren en ook nog niet aangeaard zijn krijgen het bij wind hard te verduren. U mag koolsoorten wat dieper planten dan de bovenkant van de kluit, het hart moet wel boven de grond blijven. De bladeren van de jonge plantjes kunnen in wel eens zodanig veel wind opvangen dat de planten afdraaien. Sommige tuinders binden ze in het begin vast aan een plantstokje.

Broccoli_wind
Door harde wind gaan koolplanten wel eens plat tegen de grond. Hier broccoli (jawel de broccoli uit het botervlootje)

Broccoli_wind_afdraaien
Op de foto zie je goed dat de plant door de wind aan het tollen gaat. Er is een klein kuiltje ontstaan door de ronddraaiende beweging van de plant. Dit verschijnsel is gekend als ‘afdraaien’ en de beschadigde planten noemt men ‘afdraaiers’.

Aanaarden
Aanaarden gebeurt best tijdig, maar kan ook nog na zo’n winderige dag. Broccoli telen?

Spinazie_schuurschade_wit
Spinazie kan door windschade wel eens witte vlekken vertonen. Deze schade is ontstaan door schurende zandkorrels en pletsende regen. Spinazie telen?


Tuinbonen_wind
Al denk je dat die stengel van tuinboon wel heel sterk is, dan sta je toch versteld wat er gebeurt als de wind eens stevig uitpakt. Tuinbonen moeten dus absoluut ondersteund worden.. Sla op het einde van de rijen of om de drie meter paaltjes in de grond. Span aan weerszijden van de rij een touw tussen de paaltjes. Tuinbonen telen?

Aardappelloof_wind
Het jonge aardappelloof kreeg de afgelopen weken steeds zacht en groeizaam weer voorgeschoteld. Niet verwonderlijk dat het gewas er verwaaid bijligt. Inclusief afgeknakt blad en zelfs hier en daar een stengel. Dat herstelt zich wel. Aardappelen telen?


Ook windschade in uw tuin? Laat het weten via de link Reageren? Vragen? hier onmiddellijk onder.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen