www.plantaardig.com
 

  Veldsla, een herfst- en wintergroente.


soorten
bodem

teelt
oogst
ziekten
teeltschema


Veldsla
(Valerianella locusta)
Valeriaanfamilie ValerianaceaeKorte, groene, ronde veldsla of roosjes(type Verte de Cambrai)


Langbladige veldsla (type Grote Noord-Hollandse breedbladige)


Veldsla of korensla is inheems in onze streken. Het was vroeger een algemeen verspreid plantje, ook op korenvelden.
Veldsla is een decoratieve en smaakvolle groente, die rijk is aan mineralen en vitamines met een ietwat harder blad. en wordt rauw verbruikt. Het is een tweejarige kruidachtige plant. De bloei wordt geļnduceerd door een koude periode gevolgd door lange dag.

Soorten

Veldsla is een typische nateelt die ervoor zorgt dat we ook in het najaar een begroeide bodem hebben. Er zijn twee rassengroepen: de breedbladige en het rondbladige, groene type (roosjes). Beide zijn goed te gebruiken, maar het groene type is het meest winterhard en beter geschikt voor de openluchtteelt.
Veldsla wordt in open lucht geteeld, maar leent zich ook goed om onder koud glas of plastiektunnel geteeld te worden. Alle teelten van veldsla vormen in het voorjaar een bloemstengel.


Bodem


Veldsla groeit op alle gronden, die tijdens de winter eerder droog blijven. In open lucht is teelt op bedden aan te raden. Veldsla kan, als enige vertegenwoordiger van de Valeriaanfamilie, op alle gronden die gedurende de late zomer vrijkomen. Ook als bodembedekker tussen late teelten kan het een goede oplossing zijn.
Veldsla hoeft niet op een zeer zonnige plaats te staan.
Door de kleine omvang van de plant is de voedingsbehoefte beperkt. Meestal bevat de grond nog voldoende van de vorige teelt

Teelt (teeltschema)


Veldsla wordt buiten traditioneel ter plaatse gezaaid. Zaai niet te dik in rijtjes en dun indien nodig uit om een betere uitgroei van de plantjes te bekomen. Ook interessant is het zaaibed af te dekken met rijnzand, op die manier kunt u propere veldsla oogsten.
Er wordt gezaaid in augustus voor oogst voor de winter, in september voor een oogst na de winter. Vriest het weinig dan zal de oogst ook al tijdens de winter kunnen.
Voor de teelt onder glas wordt al eens in kleine (pers) potjes of trays gezaaid. Ook buiten zou dit kunnen. Dit wordt gedaan om de groeitijd in te korten bij een late planting na de vruchtgroenten. Leg een viertal zaadjes per pot en leg er 1cm wit zand over. Andere voordelen zijn een betere kieming en een gemakkelijker onkruidbestrijding.
De kiemduur is ongeveer tien dagen.
Ter plaatse gezaaide veldsla wordt indien nodig gedund. De plantafstand is zo'n 4cm.
Veldsla laat zich moeilijk verspenen.

De ganse winter, te starten vanaf september kan u veldsla planten onder koud glas of in de plastiektunnel. Een plantdatum half oktober geeft u een teelt waar u de volledige winter tot in het voorjaar kan van oogsten. In november en december is het weinig zinvol een teelt te starten, de groeisnelheid is miniem. Start eventueel opnieuw in januari. Plant de gekiemde plantjes in een zeer jong stadium (twee zichtbare, echte blaadjes), om de groeiremming te beperken.
Plant de potjes op een afstand 10*15cm, steek ze niet al te diep in de grond

Door de vrij lange kiemduur en zijn gedrongen groeiwijze kan veldsla snel door onkruid overwoekerd worden.
Voor de winterteelten in open lucht is enige beschutting tijdens de winter, zowel tegen de regen, als tegen de vorst aangewezen. Een kleine plastiektunnel kan gebruikt worden
 

Oogsten

Veldsla oogst u naar behoefte. Alleen de vorst kan de oogst onderbreken. Vooral buiten treedt bladschade op, maar de plant herstelt zich daarna. Onder glas kan de oogst een groot stuk van de winter doorgaan. Normaal wordt veldsla als volledig plantje net boven de grond afgesneden, maar u kan ook de grootste blaadjes oogsten, waarna de groei kan verder gaan.


Ziekten

Veldsla kent enkel wat problemen met slakken en rot van de onderste bladeren.
Door de veldsla te beschutten tegen de regen, of bij de teelt onder glas, goed te luchten en de plant te laten opdrogen kan u rot door de grijze schimmel (Botrytis) voorkomen.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.