Veldsla in de keuken
Wie dit najaar veldsla zaaide kan nu genieten van een overvloedige oogst. Dank zij het zachte najaarsweer was de groei optimaal en kunnen zelfs de late zaaiingen (of plantingen!), die normaal pas na de jaarwisseling oogstbaar zijn, nu al geoogst worden.
Volgende tips komen uit de Nieuwsbrief van LAVA (Flandria groenten)
Van alle slasoorten is veldsla waarschijnlijk het gemakkelijkst in het gebruik, want er is vrijwel geen schoonmaken aan. Een bosje veldsla bevat verscheidene losse rozetjes. Elk rozetje bestaat uit lepelvormige, groene tot donkergroene blaadjes waarvan de steeltjes aan elkaar vastzitten. Het punt waar ze aan elkaar vastzitten, wordt ‘het voetje’ genoemd.
Zo bewaart u de smaak beter:
• Om veldsla schoon te maken moet u het voetje wegsnijden. De blaadjes zijn meteen los van elkaar. Wil u de rozetjes heel houden (als decoratieve garnituur bijvoorbeeld), dan hoeft u zelfs het voetje niet te verwijderen. Dompel de blaadjes (of de hele rozetjes) nog even in een bakje met ijskoud water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Liever niet afspoelen onder de lopende kraan, want dat kan de blaadjes beschadigen. Om dezelfde reden kunt u ze beter droogdeppen dan ze droog te zwieren.
• Veldsla heeft een pittige, nootachtige smaak, die vooral in de steeltjes sterk geconcentreerd is. Snijd het voetje daarom altijd zo kort mogelijk af.
• Veldsla is bedoeld om zo snel mogelijk na de oogst te gebruiken. Zien de blaadjes er toch al wat verwelkt uit, laat ze dan even liggen in een bakje met water en ijsblokjes.
Twee types
Het is nog weinig bekend dat veldsla in twee verschillende types in de handel te vinden is: langbladige en kortbladige.
- De langbladige: langwerpige, eerder smalle blaadjes die wat losser aan het voetje lijken te zitten. De kleur is iets lichter groen.
- De kortbladige: vrij korte, eerder ovaalvormige en bredere blaadjes die wat donkerder van kleur zijn. Bij de kortbladige maakt men dan nog onderscheid tussen korte roosjes (de kleinste blaadjes) en lange roosjes (met een iets groter blad).
Niet alleen als garnituur!
Het gebruik van veldsla beperkt zich nog tot vaak tot enkele blaadjes als frisgroene garnituur. Toch verdient de pittige smaak van deze groente meer:
• Veldsla, aangemaakt met een dressing naar keuze, kan een volwaardige salade zijn (met de geringe schoonmaak als tijdbesparend voordeel).
• Door hun vorm zijn de blaadjes zeer geschikt als “bedje”: beleg het bord dakpansgewijs met blaadjes veldsla als bodem voor een koude bereiding.
• In een gemengde salade zorgt veldsla voor de pit.
• Omdat ze niet groot zijn, kunt u de blaadjes uitstekend gebruiken voor het beleg van broodjes, sandwiches, tosti’s, pitta’s, lunchpakketten en picknicks.
Maatje in het veld
Ingrediënten voor 4 personen: 100 g Flandria-sperzieboontjes, 1 Flandria-tomaat, 1 Jonagold- appel, 150 g Flandria-veldsla (ongeveer twee bakjes of potjes), 8 maatjes.
Saus: 1 eetlepel mayonaise, 1 snuifje kerriepoeder, 1 koffielepel droge witte wijn.
♦ Laat de afgeriste sperzieboontjes 8 minuten blancheren in gezouten water, laat ze uitlekken en spoel ze meteen af onder koud water.
♦ Pel de tomaat, snijd hem in vieren en lepel de pitjes eruit. Boor het klokhuis uit de appel en snijd hem doormidden. Snijd de boontjes, de tomaat en de appel in kleine blokjes.
♦ Snijd het voetje van de rozetjes veldsla (houd 4 rozetjes opzij voor de garnering). Leg de blaadjes in een bak met ijskoud water om ze te spoelen, laat ze uitlekken en dep ze droog. Snipper enkele blaadjes fijn.
♦ Meng alle ingrediënten voor de saus en meng de blokjes sperzieboon, tomaat en appel en de versnipperde veldslablaadjes met de saus. Schik een bergje van dit mengsel op het midden van vier borden.
♦ Haal de twee filets van elk maatje uit elkaar. Laat tegen elk bergje vier filets aanvlijen.
♦ Schik rond de maatjes een waaier van veldslablaadjes en leg een rozetje veldsla op de top van het gerecht.
♦ Serveer met een ijskoude jenever.
Deze tips voor veldsla zijn overgenomen uit de nieuwsbrief van Lava (Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten)
Labels: veldsla