Aardbeien bloeien voor de winter


Wie het dossier over de teelt van aardbeien al doorgenomen heeft, herinnert zich misschien nog de tabel over de groei en bloei bij aardbeien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de junidragers hun bloemen aanleggen tijdens het najaar. Daarna gaan de planten volledig in winterrust. In het voorjaar komen de bloemen dan tevoorschijn.
Soms worden er tijdens zachte winters wat winterbloemen opgemerkt Door de zachte temperaturen gaan aardbeien dan al bloemen vormen in januari of februari.
Dit jaar vertonen op veel plaatsen een lichte tot bijna algemene voorbloei. We kunnen het niet echt winterbloemen noemen. Het fenomeen deed zich deze keer voor in het najaar. De warme nachten tijdens de maand oktober hebben ervoor gezorgd dat de bloemen die aangelegd waren tijdens de maanden augustus en september vroegtijdig uitgelopen zijn. Ook de koudere periode eind juli en begin augustus zou volgens sommigen als stressfactor gefunctioneerd hebben om uiteindelijk de voorbloei te veroorzaken.
De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen worden best verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden.
Op de foto's ziet u wachtbedplanten met voorbloei. De ene plant vertoont al witte bloemblaadjes. De andere plant toont al een volledige tros bloemen. Dit zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen