Gespreid zaaien van courgettes zorgt voor gezonde planten

Courgettes groeien snel. Daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Als je niet kiest voor de vroegste zaaidata kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt.

Zaai niet alle zaden op hetzelfde moment. Je kan al zaaien eind april onder beschutting, maar ook eind juni kan je nog courgettes zaaien. Dit zorgt ervoor dat je in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Courgette is een gulzige en snelle groeier, maar raakt ook snel ´versleten´. De groei van oudere planten stagneert wat waardoor ze vatbaarder worden voor witziekte (echte meeldauw).

Kies niet alleen een plekje uit de wind en in de zon maar voorzie dit plekje ook van voldoende compost of organische mest. In droge periodes is water geven zeker nodig. De grote bladeren verdampen zeer veel en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water kunnen opnemen.

Dit zijn enkele weetjes afkomstig uit de Uitgebreide teelthandleiding over courgettes

Bekijk ook het Teeltschema van courgette

Wat in de titel van dit artikel staat geldt ook voor de komkommers in de kas. Wie enkele komkommerzaden overhoudt tegen half juni, die heeft vanaf augustus opnieuw een jonge groeizame plant en verse komkommers. Komkommers zijn snelle groeiers die, als het gewas wat versleten raakt, makkelijk last hebben van witziekte en spint.

Zie ook het artikel Teelt van komkommers

Labels: ,

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen