Truffelaardappel is nieuwe delicatesse(Uit Boer en Tuinder, 28 oktober 2005, pagina 40)
(foto van http://perriol.fr/lejardin/consommateur/amateur%20new.htm )
De truffelaardappel maakt deel uit van een opleving van 'nieuwe' exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Hij is een opvallende verschijning door zijn langwerpige vorm en zijn dikke, zwartpaarse schil. Dit bijzondere aardappelras wordt in het Meetjesland geteeld door Luc en Els Van Ootegem - De Pauw
Pomme de terre Vitelotte
De Pomme de terre Vitelotte of truffelaardappel is bij kenners ook welbekend onder de naam Vitelotte-Noir. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die lijkt op die van paarse bierjes. Het paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur. De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel; in culinaire kringen wordt gesproken van een 'lichte notensmaak'. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig. Hij behoort tot de vast-kokende rassen zoals Charhtte en Nicola. Als je hem wilt klaarmaken kan je hem best eerst vijf a zeven minuten ongeschild koken, afhankelijk van de grootte. De schil laat zich dan eenvoudig verwijderen. Je kan truffelaardappelen gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. De variëteit beschikt in iedere bereiding (gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd) over een hoge decoratieve waarde. Het is dus een must voor creatieve koks.
Franse delicatesse van Meetjeslandse bodem
De Vitelotte-Noir is eigenlijk een oude Franse aardappelsoort. Luc en Els Van Ootegem ontdekten dat deze soort uitstekend gedijt in de goede poldergrond van het Meetjesland. Na een beperkte tuinproef in 2004 werd in 2005 geopteerd voor een kleinschalig productie-veld van 0,1 hectare. De beschikbaarheid wordt geschat rond de 2200 kilogram; fijnproevers zullen er dus snel bij moeten zijn. Na het rooien en een kleine rustperiode in de schuur komt de truffelaardappel eind oktober, begin november op de markt. Voor de afzet wordt geopteerd voor de betere restaurants, traiteurs en groentehandelaren.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen