Diepvriesgroenten : Pinguin herstructureert

Lees ook de updates onderaan dit artikel. (20/08 : overname Christian Salvesen)

WESTROZEBEKE - Diepvriesgroentegigant Pinguin verhoogt zijn kapitaal met 12,5 miljoen euro. Dat geld moet het bedrijf uit de rode cijfers halen en investeringen mogelijk maken. De komende twee jaar pompt het bedrijf 14 à 15 miljoen euro in een nieuwe, geautomatiseerde verpakkingslijn in de fabriek in Westrozebeke. ,,De verpakkingsunit in Langemark wordt opgedoekt, maar ontslagen hopen we te vermijden', stelt CEO Herwig Dejonghe.
Pinguin, met vestigingen in Westrozebeke, Langemark, Ieper, het Franse Ychoux en het Britse King's Lynn, zag zijn omzet vorig boekjaar lichtjes stijgen tot 149,1 miljoen euro. Het diepvriesbedrijf heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar kon het nettoverlies terugbrengen van 7,1 tot 2,9 miljoen euro in 2005-2006.

Over winst of verlies volgend boekjaar laten gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe en financieel directeur Steven D'haene zich niet uit. ,,Slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogstrendementen veroorzaakten een algemene schaarste van groenten, waardoor de negatieve prijsspiraal doorbroken wordt. ( zie ook de andere artikels over diepvriesgroenten)Vanaf volgend jaar zal de boer betere prijzen krijgen voor zijn groenten. Dat verhoogt de kostprijs van de grondstoffen van Pinguin, maar per saldo rekenen we er op de brutomarge op peil te kunnen houden door een stijging van de verkoopprijzen.'

Positief is alvast dat Pinguin de herstructurering van zijn afdeling in het Verenigd Koninkrijk kon afronden. Het bedrijf in King's Lynn werd in 2002 overgenomen en meteen werd Pinguin massaal aangevallen door de Britse concurrenten, die de Belg tot persona non grata verklaarden.

,,Ze verlaagden hun prijzen en zetten de boeren onder druk om niet aan ons te leveren, waardoor we zwaar in de problemen geraakten. Nu is de herstructurering, waarbij we het personeelsbestand in Engeland van 195 naar 85 terugbrachten, quasi achter de rug", maakt Dejonghe zich sterk.

Kosten besparen

De volgende twee jaar wil Pinguin 14 à 15 miljoen euro pompen in de centralisering en automatisering van de verpakking. ,,Die gebeurt nu op twee plaatsen, in Westrozebeke en in Langemark, en dat is te duur. De verpakkingslijn in Langemark wordt opgedoekt en er komt een compleet geautomatiseerde lijn in een nieuw gebouw in Westrozebeke."

Over de sociale gevolgen van de ingreep blijft Dejonghe voorzichtig. ,,Maar die zullen er zeker zijn voor zo'n 40 tot 50 werknemers. Zij zullen moeten verhuizen naar Westrozebeke en door de regelmatiger aanvoer van producten zullen wij minder (Franse) interimarbeiders nodig hebben om pieken op te vangen.''

,,Automatisering veronderstelt ook een hogere scholingsgraad van de werknemers, waardoor een aantal mensen misschien niet meer in het plaatje zullen passen. Maar de eindbalans inzake tewerkstelling van vast personeel zal wellicht ongewijzigd blijven", besluit Dejonghe.

Intussen zet Pinguin zijn zoektocht naar nieuwe producten verder. Eén van de belangrijkste innovaties van de jongste jaren is de verpakking van groenten in stoomzakjes voor de microgolfoven. (bron : Nieuwsblad)

Update 09/03/2007
Pinguin boekt 4,7 miljoen halfjaarwinst door herstructureringen

BRUSSEL - Pinguin, gespecialiseerd in diepvriesgroenten, boekte in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2006/07 een nettowinst van 4,7 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen een jaar eerder.

Het eerste halfjaar loopt van juli tot december, door seizoensomstandigheden steeds de beste periode voor het bedrijf. De herstructureringen wierpen duidelijk vruchten af maar ook de marktomstandigheden verbeterden aanzienlijk.

De omzet daalde 2,3 procent tot 74,4 miljoen euro doordat het bedrijf een aantal weinig-rendabele contracten stopzette.

De bedrijfskasstroom steeg met 58 procent tot 9,3 miljoen en de bedrijfswinst met 116 procent tot 6,1 miljoen euro. De slechte weersomstandigheden en tegenvallende oogsten in Noord-Europa veroorzaakten een schaarste van groenten. Dat zorgt voor hogere marktprijzen, wat Pinguin ten goede komt. Bovendien breidde het bedrijf zijn productie uit in Belgie en Frankrijk.

In het Verenigd Koninkrijk, het zorgenkind van de voorbije jaren, maakte Pinguin opnieuw winst dankzij de doorgevoerde herstructureringen. De personeelskosten voor de hele groep lagen 3,2 miljoen euro lager dan een jaar terug.

Voor het volledige boekjaar rekent Pinguin op een positief nettocijfer en minstens 10 miljoen euro bedrijfskasstroom, tegenover 7 miljoen euro in 2005/06. (Bron : De Standaard)

20/08 Pinguin neemt diepvriesgroenten Christian Salvesen over
Het West-Vlaamse Pinguin neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor fabriek, machines, personeel en contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer.
Herwig Dejonghe, gedelegeerd bestuurder bij Pinguin - Foto Lieven Van Assche
(tijd) - Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan varieren. Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden, na goedkeuring door de TUPE, de Britse instantie die toeziet op behoud van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden bij overnames. Dat meldt Pinguin in een persbericht.
De overgenomen activiteit omvat de activiteiten groenteverwerking, verpakking en opslag in vestigingen in het graafschap Lincolnshire, meer bepaald in Bourne, North Thoresby en Easton. In het op 31 maart besloten boekjaar 2006-2007 realiseerden deze activiteiten een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro) en een operationele winst van 0,7 miljoen pond (1 miljoen euro).
Christian Salvesen blijft eigenaar van grond en gebouwen, die voor 6 jaar rentevrij aan Pinguin worden geleased. Pinguin heeft wel een optie verworven om de site van Bourne binnen de twee jaar over te nemen voor 4 miljoen pond.
Christian Salvesen behoudt zijn vestigingen in Grimsby, Hull en Lowestoft, die contractverwerking- en opslagdiensten bieden.
Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen