Echte resistentie tegen aardappelplaag?

 

Dit artikel verscheen vandaag op Biokennis. Met de afgelopen zomer in het achterhoofd alvast een opsteker.

Op de PPO-locatie Prof. Broekemahoeve is een demoveld met aardappelrassen aangelegd om te  laten zien dat enkele nieuwe rassen perspectief bieden voor een biologische teelt van aardappelen. Tijdens de Biologische Velddag van 18 juli waren de rassen te bezichtigen.

De rassen Sarpo Mira (Danespo), Toluca (Agrico) en Bionica (Meijer) zijn niet bezweken aan de hoge Phytophthora-druk van het afgelopen seizoen en lijken daarmee perspectief te bieden. De rassen reageren nadat de schimmel is binnengedrongen door de cellen rondom de aangetaste plek af te laten sterven. De schimmel kan hierdoor niet doorgroeien en sporuleren. Bij hoge infectiedruk ontstaan echter wel veel afgestorven zwarte plekjes op de bladeren.

Volgens Peter van Eerdt van Danespo is Sarpo Mira een laat ras en blijft mede hierdoor vaak iets achter in opbrengst. Het ras is minder geschikt als tafelaardappel, maar lijkt wel zeer geschikt voor de fritesindustrie. Toluca en Bionica lijken wel zeer geschikt voor de tafelaardappelmarkt. Jacques Vergroessen (Agrico) benadrukt het belang van afzetzekerheid van phytophthora-resistente rassen in de markt, dat geeft de teler meer zekerheid. De bovengenoemde handelshuizen zullen hard blijven werken aan de ontwikkeling van Phytophthora-resistente rassen om de biologische teelt van aardappelen in Nederland veilig te stellen. (bron : biokennis)

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen