Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting

Hoe de temperatuur meten in de volle zon van een kas? Een thermometer die in de zon hangt geeft veel te hoge temperaturen aan. En schaduw is er zeker in het voorjaar, als de planten nog jong zijn, niet te bespeuren. Herman geeft in dit artikel een goede doe-het-zelf oplossing voor dit probleem. Op professionele bedrijven hangt de elektronische temperatuurmeter in een witte 'klimaatbox', die verlucht wordt met een kleine ventilator. De witte kleur verhindert de opwarming van de klimaatbox en de ventilator zorgt voor toevoer van lucht buiten de klimaatbox.

Klik op de foto's om te vergroten.

schaduwhokje schaduwhokje2 schaduwhokje3

Herman schrijft :
"Omdat verschillende malen de min-max thermometer in de serre abnormaal hoge temperaturen noteerde, vermoed ik dat rechtstreeks invallende zon de meting foutief beinvloedt.

Vandaar het idee om een schaduw-hokje te maken om de thermometer (en eventueel vochtigheidsmeter of draadloze weerstation-eenheid) in te plaatsen.

Met een minimum aan materiaal (en kosten) vervaardig ik het schaduwhokje. Dit met behulp van witte geperforeerde unalit(karton)-plaat (zie evt brico), plastiek hoekmouluren,enkele latjes,gepaste vijsjes,een stuk pvc electriciteitsbuis(5/8") en een betonijzer. Dit heeft een diameter 12 mm past precies in het stukje electriciteitsbuis,om het bakje op gewenste plaats en hoogte in de serre te installeren).

De schaduwbox geeft,voor zover ik het reeds kan beoordelen nu,minder grote schommelingen(de hoge toppen van 50°C en meer zijn er af).De witte plaat reflekteert goed het zonlicht;de gaatjes en de openingen boven en onder zorgen voor een zachte luchtcirculatie."

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com In dit artikel geeft Herman een oplossing voor een veel voorkomend probleem.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen