www.plantaardig.com
 

Komkommer, vruchtdunning en snoei

Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes à zeven bladoksels worden dan ook volledig uitgeplozen, zowel zijscheuten als bloemen. Zo krijgt de plant de kans voldoende bladmassa te vormen en kan het zevende bloempje een mooie vrucht vormen.

En dan? Een kwestie van uitproberen. Maar het kan eigenlijk niet dat je in iedere bladoksel de vrucht laat uitgroeien. Als je de vruchten niet te groot laat worden, maximaal 400 gram is dat, kan je het erop wagen om de vruchten uit te dunnen volgens het schema `twee laten staan en één weg'

Wil je grotere komkommers en toch een goed doorgroeiende plant dan zal je `één laten staan en één weg' moeten hanteren. Verdwijnt de groeikracht wat uit de plant dan kan het wonderen doen eens wat extra vruchten te verwijderen. Natuurlijk hebben we ondertussen alle zijscheuten verwijderd, voorlopig hebben we deze niet van doen.

Vruchtdunning in beeld


Op deze foto ziet u een komkommerplant die dringend aan gewasonderhoud toe is. In ieder bladoksel merken we een bloem en een zijscheut.Uit het ene oksel verwijderen we zowel bloem als zijscheut.
 Uit de volgende bladoksel halen we enkel de zijscheut
Dan nog even indraaien, zorg ervoor dat het touw een keer rond de stengel gaat tussen twee bladeren in.  Zo ben je zeker dat de plant later niet naar beneden schuift. Op deze foto zie je dat er om en om nog een vrucht aanwezig is in de bladoksels. Dit verzekert u van een goede doorgroei van de komkommerplant. Ook kan je zo wat zwaardere komkommers telen.

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.