Krulkoppen bij tomaten

Ieder jaar in het begin van de teelt worden hier en daar 'krulkoppen' bij tomaat gesignaleerd. Krulkoppen zijn een signaal dat de plant heel wat energie over heeft en het gaat ook vanzelf weer over. Toch is het interessant om even na te gaan wat de oorzaken zijn

KrulkoppenWat is het?
De hoofdnerf van de bladeren in de kop van de plant krult naar beneden en naar binnen toe, als een varkensstaartje.
's Avonds is dit verschijnsel zeer frequent.

Wat is de oorzaak?
‘s Morgens kan het dat de bladeren zich wat ontkrullen. Dan is er geen probleem. Want dit betekent dat de plant s' avonds heel wat bouwstoffen aangemaakt en die 's nachts opnieuw kon gebruiken voor de groei van bladeren, vruchten en wortels.

Blijven de bladeren ook 's morgens zo sterk gekruld? Dan is dit een signaal dat de plant heel veel reservestoffen aangemaakt heeft. De aanmaak van bouwstoffen door de fotosynthese is veel groter dan het verbruik ervan. Door het teveel aan fotosyntheseproducten (suikers) krult het blad. Het verschijnsel gaat dan ook dikwijls samen met een donkere kleur van de bladeren. De bladeren zijn ook korter dan we gewoon zijn.

Wat kan je er aan doen?
Korte en donkere bladeren zijn kenmerken die je ook ziet bij planten die heel veel zonlicht ontvangen.
– Een eerste maatregel om het ontstaan van krulkoppen wat in de perken te houden is ervoor te zorgen dat de planten tijdelijk wat afgeschermd worden voor de zon.
– Ook kan het zijn dat de planten wat meer water kunnen gebruiken, dit zal immers het verbruik van de aangemaakte bouwstoffen stimuleren.
– Is er veel zon overdag en lage temperaturen 's nachts dan zal de plant 's nachts weinig bouwstoffen kunnen omzetten, met opnieuw een overschot tot gevolg.
– Krulkoppen komen frequenter voor bij sterk groeiende rassen.
– Krulkoppen zijn enkel waar te nemen de eerste weken van de teelt. Eénmaal de plant beladen is met twee tot drie trossen tomaten zal het verschijnsel vanzelf overgaan. Dan heeft de plant immers veel meer energie nodig voor de uitgroei van de vruchten.

Tot slot nog dit : je moet er ook niet teveel aandacht besteden aan dit verschijnsel. Want alles wat je doet om krulkoppen te vermijden zijn uiteindelijk maatregelen die de groei afremmen. Het verschijnsel gaat hoe dan ook over. Het enige wat overblijft zijn enkele bladeren aan de plant hebt die een ietwat 'verfrommeld' uitzicht hebben.

Labels: 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen