Ervaringen met aardbeien

Deze avond, 8 juni,  was ik te gast  bij de Volkstuinvereniging van Wevelgem met een lezing over de teelt van aardbeien.

Er waren enkele liefhebbers met tientallen jaren ervaring aanwezig. Dit leverde heel wat interessante discussies op.  Update : een reactie van Sjef, zie onderaan dit artikel

Een samenvatting van wat ik onthouden heb:

Rassen
Drie rassen blijken veel geteeld bij het publiek
- Korona was voor alle telers het best smakende ras. Met de wortelziekten verwelkingsziekte en roodwortelrot (Verticillium , Phytophtora) zijn er bij dit ras weinig problemen.
- Darselect is in ieder geval beter van smaak dan Elsanta. De donkerrode vruchten zijn groter, maar kleiner in aantal. Darselect is een vroeg ras. Of Darselect kon tippen aan de smaak van Korona, bleef ook aan het eind van de avond nog een discussiepunt. Het toedienen van Vinasse als kaliumbemesting in het voorjaar zou de smaak in ieder geval heel wat verbeteren. En zeker goed rijp laten worden aan de plant.
- Elsanta kan de vergelijking met Korona en Darselect wat betreft smaak niet doorstaan. Dat Elsanta wel de hoogste productie levert en het langst kan bewaren in de koelkast werd algemeen beaamd. Elsanta is meest gevoelig voor wortelziekten.
- Lambada, niet geteeld bij de aanwezigen, maar uit andere informatie blijkt dit ras de concurrentie met Korona wat betreft smaak zeker aan te kunnen.

Wortelziekten
Wie slechts om de zes jaar terugkomt met aardbeien op hetzelfde perceel blijft gevrijwaard van de vervelende wortelziekten. Wie te lang eigen plantmateriaal overhoudt van eigen kweek raakt makkelijker in de problemen met wortelziekten, zeker in combinatie met een te enge vruchtwisseling.
De ervaring van één aanwezige illustreert dit ten volle. Een tuinder had verschillende rassen geplant, allemaal planten van eigen kweek. Enkel het ras Elsanta was afkomstig van aangekocht plantmateriaal van een beroepsplantenkweker. Zowat alle planten verwelkten in enkele dagen tijdens de volle bloei. Dat zijn de typische symptomen van verwelkingziekte. Maar Elsanta bleef gezond! En laat dat net het gevoeligste ras zijn! Afkomst van plantmateriaal speelt dus een niet te onderschatten rol.
Besluit : koop regelmatig ziektevrije planten en doe een zesjarige vruchtwisseling.

Grondbedekking en zwarte vlekjes.
Ook de grond(bedekking) dicht bij de aardbeiplanten moet afgedekt worden met stro. Zoniet krijgen de vruchten last van Antracnose (Colletotrichum acutatum) foto. Tot vijftien jaar geleden was er weinig last van deze ziekte. Bij één toehoorder waren heel wat vruchten erdoor aangetast. Er ontstaan dan zwarte ingezonken vlekjes op het rijpe vruchtvlees.  In langdurig natte omstandigheden worden soms ook de uiteinden van de uitlopers aangetast.
De ziekte treedt voornamelijk op bij warm onweerachtig weer na een hevige regenbui. De opspattende regendruppels zorgen dan voor de verspreiding van de sporen. In Wevelgem was er één week geleden een hevige onweersbui van twee uur lang. De grondstroken tussen de plastiek, evenals tussen de planten op de plastiek, moeten bedekt worden met voldoende stro. Dit breekt de druppelinslag bij hevige regenval. Er is dan minder kans op verspreiding van de sporen.
Los van deze ziekte, kunnen de vruchten dan ook niet verbranden op de zwarte grondbedekking en blijven ze ook niet in kleine plasjes water liggen.

Hebt u, net als de toehoorders van deze avond, ook leerrijke ervaringen met aardbeien of bepaalde aardbeirassen in het bijzonder die u wil delen met de lezersgroep? Mail ze dan naar lezersbijdrage@plantaardig.com en ze worden binnen de 12 uur aan dit bericht toegevoegd.

Er is een reactie van Sjef Silvertand

Ik teel al 15 jaar Elsanta en Elvira onder meegroeifolie. Ik mag wel zeggen de beste top aardbeien die er bestaan wat smaak en aroma betreft. Als de teeltaarde maar goed in orde is. De ervaring heeft bewezen dat de bemesting zeer belangrijk is.-geen duivenmest,(chloor)-geen paardenmest (bitter)en -geen kippenmest (scherp). Deze meststoffen werken nadelig op smaak en aroma
ik gebruik goed verteerde korte koemest,of koemestkorrels en als bijbemesting samengestelde korrel, N+P+K 12+10+18.Ik zet ieder jaar nieuwe gekeurde planten op nieuwe grond, zo raakt mijn grond niet uitgeput
en bescherm ik mijn planten tegen ziekten en plagen. Groeten,Sjef

Bedankt Sjef, interessant te weten in verband met die meststoffen! Kippenmest en duivenmest zijn inderdaad heel "straf" of "sterk" werkende meststoffen

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen