Luxe groenten zijn nu heel gewoon

"Luxe groenten zoals champignons en asperges zijn nu dagelijkse kost.'' Leon Delcroix weet waarover hij spreekt. Hij staat al vijftig jaar tussen groenten en fruit. Leon zag het menu van de Kempenaar in al die tijd fors veranderen. Sommige soorten raken vergeten. Andere soorten worden het jaar rond aangeboden. En groenten waar veel nog veel voorbereidingwerk aan is blijven in de rekken liggen.

,,Er zijn geen seizoenen meer in de groentehandel. Nu worden groenten als witloof en fruit als frambozen en kersen het hele jaar gegeten. Dit komt door de invoer uit het zuiden. Echte Kempense groenten dreigen dan weer van het dagelijks bord te verdwijnen'', zegt groenteboer Leon. Opvallend is dat groenten als Pastinaak en rammenas helemaal dreigen te verdwijnen. ,,Ik breng ze alleen nog mee op bestelling. Maar ook bekende groenten als doperwtjes, sluimererwten en prinsessenboontjes worden nog nauwelijks gekocht. Gepelde erwten zijn gewoon te duur. Boontjes worden machinaal geplukt. De uiteinden zijn een beetje gekwetst. Ze bewaren niet lang meer. En wie doet nog de moeite om eens een witte of rode kool zelf klaar te maken? De werkende gezinsleden hebben er geen tijd meer voor.'' (vw)Bron: Het Nieuwsblad - Pastinaak en rammenas verdwenen van het menu

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen