Wortelen zaaien? Mokum smaakt best!

Wortelen zijn één van de eerste voorjaarsgroenten die kunnen gezaaid worden.  In de koude bak, plastiek tunnel of glazen kas kan het nu al. Het kan ook al in open lucht, op lichte, droge grond, mits de nodige afdekkingsmaterialen.
Voor meer info verwijs ik graag naar het artikel Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

Deze vroege wortelen zijn altijd van het type "Amsterdamse Bak". Mokum F1 (Mokum is ook een bijnaam voor (de binnenstad van) Amsterdam) is al jaren het standaardras voor de vroegste teelt van wortelen. Tijd om te veranderen? Toch niet, blijkt nu. Het ras kwam vorig jaar namelijk tot twee maal toe met stip het beste uit de smaakproeven! Nog een voordeel van dit ras is dat het zowat de snelste groeier is en dus de vroegste van alle rassen. En het is ook vrij algemeen voor de particulier beschikbaar. Denk er aan bij het doorbladeren van uw zaadcatalogus.

Afgelopen jaar zijn er twee proefvelden met dezelfde rassen gezaaid en geoogst op het bedrijf van Jan van Lierop. Dit bedrijf teelt vollegrond groente op zandgrond nabij Helmond. In de proef zijn vier rassen beproefd op teeltaspecten en kwaliteitskenmerken. In november heeft het smaakpanel van PPO Naaldwijk opnieuw het smaakniveau en karakteristieken beoordeeld. Ook in de tweede smaaktest kwam het ras Mokum het best naar voren. De andere geteste rassen waren Austria, Merida en de witte bospeen White Satin. Voor de vier rassen lag het smaakniveau wat hoger dan de smaak screening in juli. Het panel was enthousiast over de smaak van Mokum. Dit op basis van een proefronde in drie herhalingen waarbij geen verschillen werd gevonden tussen de herhalingen. Deze winter worden de rassen beoordeeld op inhoudsstoffen (caroteen, zoetstoffen) en houdbaarheid. (Bron: Syscope)

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen