Groenten en Fruitwijzer

De Groenten- en Fruitwijzer is een stevige recto-verso kleurenwijzer waarop de gezondheidsbewuste kok seizoensgebonden groenten terugvindt. Je kan de wijzer eenvoudig op de koelkast bevestigen. Niet enkel de bekende groenten, maar ook de vergeten Vlaamse groenten worden in de kijker gezet.
De wijzer wordt op 340.000 exemplaren verspreid, via de kanalen van de Vlaamse Overheid en Testaankoop. Je kan de kalender al bekomen op het voedingssalon van 7 tot 22 oktober.
Of je kan ze zelf afdrukken:
*
groentenwijzer voorzijde 
*
groentenwijzer 2 (achterzijde, vergeten, bijzondere groenten).
* De groentewijzer als pdf bestand voorzijde (hoge kwaliteit)
* De groentewijzer als pdf bestand achterzijde (hoge kwaliteit)

Op de groentekalender vindt u:
– het oorspronkelijke seizoen (dat van de oogst – aangeduid met een brede groene of oranje strook): dit is ook het moment wanneer de productie de meest beperkte impact heeft op het milieu;
– het verlengde seizoen (dunne, vette groene of oranje lijn): de beschikbaarheid in de winkel van producten in deze periode hangt samen met nieuwe teelt- en bewaartechnieken, met een grotere impact op het milieu als gevolg.

Enkele weken nadat het Brusselse gewest 20.000 groenten- en fruitkalenders liet verdelen, is het Vlaamse gewest nu dus aan de beurt.
 
Zijn er nog seizoenen?
Het aanbod van groenten en fruit blijft ongeveer het hele jaar gelijk. Voor de consument lijkt het alsof er geen seizoenen meer bestaan. Wat voor onze grootouders zo duidelijk bleek, is nu helemaal geen evidentie meer. Enerzijds speelt de productie zich steeds meer af op het internationale toneel. Anderzijds kan men dankzij de moderne productie- (serreteelt, enz.) en bewaartechnieken (koelsystemen, verpakken onder beschermde atmosfeer, enz.) bepaalde variëteiten bijna het hele jaar door aanbieden.
Vroeger kwam het seizoen van een bepaalde groente of fruitsoort meestal overeen met het oogstseizoen. De meeste verse producten konden slechts in beperkte mate bewaard worden. En de meeste groenten en fruitsoorten die hier geconsumeerd werden, waren van eigen bodem.
Vandaag worden verse producten dankzij de vele transportmogelijkheden uit alle hoeken van de wereld ingevoerd met een uitgebreid aanbod als gevolg. Daarenboven zijn er bijvoorbeeld de tomaten die in serres worden geteeld (dankzij nieuwe productietechnieken), het verlengde seizoen van appelen en peren (dankzij nieuwe bewaartechnieken), enz., waardoor de consument deze producten bijna het hele jaar door kan krijgen.

Zijn groenten trendy?

Groenten aantrekkelijk maken is geen gemakkelijke taak, maar er is een kentering aan de gang binnen de culinaire wereld. In de top-5 van eettrends staan onder meer finger food, wokgerechten en salades. Om die trend nog te versterken, werd de Groenten- en Fruitwijzer gemaakt.  Niet enkel de bekende groenten, maar ook de vergeten Vlaamse groenten worden in de kijker gezet.
Waarom kies je best de seizoensgroenten als je de keuken in duikt? Ze zijn goedkoper en beter van smaak, net omdat ze bedoeld zijn om in de desbetreffende maand te eten. Met groenten als Chinese kool, koolraap, pastinaak, rammenas, roodlof of snijbiet erbij is die 300 gram per dag zeker haalbaar

Groenten en gezondheid.
Gezonde voeding, waar groenten een essentieel deel van uit maken, vermindert het risico op diabetes aanzienlijk. Ook daarom wordt deze groentenwijzer gelanceerd
Nu eten we amper 138 gram groenten per dag, nog niet de helft van wat we dagelijks nodig hebben. Slechts 1 op de 5 Belgen eet dagelijks groenten. Nochtans raadt de actieve voedingsdriehoek 300 gram per dag aan, het liefst de combinatie van rauwe en bereide groenten.

Wereldwijd zullen in 2026 350 miljoen mensen aan diabetes lijden, zeggen de verenigingen. Het typische westerse dieet levert immers een teveel aan energie via (verzadigde) vetten en toegevoegde suikers wat een verhoogd risico op hartinfarct, verschillende soorten kanker en diabetes met zich meebrengt. Een gevarieerd voedingspatroon, rijk aan groenten en fruit, vormt een beschermende factor tegen de vele aandoeningen die met het westerse voedingspatroon geassocieerd zijn. (Gebaseerd op  Inge Vervotte - Pers - Persberichten en website Test-Aankoop)

Kalender te verkrijgen op het voedingssalon
Test-Aankoop is tijdens het voedingssalon van 7 tot 22 oktober 2006 aanwezig om de consument wegwijs te maken terzake. Voor een handige en gratis groenten- en fruitwijzer en een “appeltje voor de dorst”, kan men terecht bij de stand van Test-Aankoop. Tegelijk wordt een wedstrijd georganiseerd waarbij 100 Test-Aankoop gidsen te winnen zijn. De stand is ideaal geplaatst dichtbij de ingang van Paleis 5 van de Heizel.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen