Open Bedrijven Dag en groenten

Op de Open Bedrijven Dag kunt u op zondag 1 oktober 2006 twee ondernemingen bezoeken die dagelijks bezig zijn met groenten.

REO Veiling

De REO Veiling (Roeselare En Omstreken Veiling) is een coöperatieve groenten- en fruitveiling waarin meer dan 3.000 producenten samenwerken om gemiddeld 60 verschillende soorten groenten in optimale omstandigheden te commercialiseren. De producten worden zesmaal per week dagvers geveild.

De REO Veiling is gevestigd in Roeselare, in het midden van de belangrijkste groentestreek van België. Deze moestuin brengt kwaliteitsproducten voort: gezonde voedzame groenten en fruit geteeld volgens de principes van de goede agrarische praktijk (GAP).

Op zondag 1 oktober kunt u de REO-veiling bezoeken.
De bezoekers zullen kunnen kennismaken met de nieuwe koelcellen, de vacuümkoeler, de geautomatiseerde heftrucks en uiteraard ook met de werking van de veilingklokken. Langs een uitgestippeld parcours kunnen ze in de neerzetloods de weg van het product volgen, van aanvoer tot verkoop.
Bij de uitgang ontvangen de bezoekers per gezin een gratis pakket met groenten. In de cafetaria van de veiling kunnen ze terecht voor een hapje en een drankje.

Meer info op de website www.reo.be (Oostnieuwkerkesteenweg 101, 8800 Roeselare)

POVLT

Het Provinciaal Centrum (POVLT) te Beitem doet praktijkgericht onderzoek op akkerbouwgewassen, vele soorten groenten in open lucht en onder glas, paddenstoelen, witloof, aardbeien. Speciale thema´s waarrond gewerkt wordt zijn verfijnde bemestingstechnieken, ziektewaarschuwingen, biologische teelt, groene energie, water en bodem, erosiebestrijding, agrarisch natuurbeheer, verbredingsactiviteiten zoals hoevetoerisme en hoeveproducten.

  • Tijdens uw bezoek op zondag 1 oktober kunt u zien hoe een waaier aan gewassen gekweekt en geoogst worden, telkens in het kader van onderzoek naar vernieuwing en betere kwaliteit met respect voor mens en milieu.
  • Er is een voorstelling van de werking van de laboratoria voor analyses op melk, grond, mest, water en gewassen.
  • Een blikvanger is de biogasinstallatie in aanbouw.
  • Er is ook een zeer grote, aparte afdeling voor de biologische teelt.
  • Om de producten van onze land- en tuinbouwers te promoten, kan u op uw tocht doorheen het POVLT op verschillende plaatsen letterlijk "proeven" van champignons, biologische aardappelhapjes, verse popcorn en een frietje, verrassend witloof en een krachtig preisoepje.
  • Bij uw vertrek kan u aan een zeer democratisch prijsje een pompoen voor Halloween  meenemen.

Meer info op de website www.povlt.be (Ieperseweg 87, 8800 Roeselare)

Zopas raakte bekend dat REO-veiling de prijs kreeg van de meest energievriendelijke onderneming vanwege de organisatie van de OBD. Ze moest het opnemen tegen onder meer Colruyt en Arcelor. Energie is een belangrijke kostenfactor in dit proces en daarom investeerde REO Veiling in energievriendelijke installaties en productiemethodes. De verbrandings-oven tegenover de veiling, levert het warme water dat loods en kantoren verwarmt. De warmte afgegeven door de koelinstallaties, wordt gerecupereerd voor de opslag van koudegevoelige groenten zoals tomaten en aubergines.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen