Waar is de grootste tomaat van Vlaanderen en Nederland?
Oproep aan alle lezers!

De achtste  inzending ( 1,035 kg) voor deze wedstrijd is binnen (van Ann) zie onderaan dit bericht.

Wat is het gewicht van de zwaarste tomaat die jij al geteeld hebt? Is die groter of kleiner dan deze van Yvette of Maurice? Laat het weten via dit formulier. Of laat het weten via dit mailadres de-grootste-tomaat@plantaardig.com Dat is net zo makkelijk, want dan kan je ook een foto van jouw reuzetomaat meesturen. Insturen kan tot 15 oktober, uit de tien dikste tomaten wordt dan één iemand uitgeloot die een T-shirt mag verwachten (XL natuurlijk)

Hoe dik worden de tomaten in de groentetuin? Hoe groot kunnen de Belgische en Nederlandse tomaten worden? Dat vroeg ik mij af toen ik deze mail van Yvette las:

Als reactie op vertoonde foto (dit is dus deze bij het artikel Gratis Tomatenblad) zou ik graag willen vermelden dat ik dit jaar een supertomaat had van 940 gram.. Is dat dan een soort record? We waren ons daar niet van bewust,dus hebben we spijtig genoeg geen foto gemaakt.Volgend jaar zeker! Ik had een Marzano tomaat van 946 gram en Beefmaster van 967 gram. Mijn zaden bestel ik bij Seeds of Italy, Londen. (Yvette)

Vorig jaar kwam dit hier op regionale televisie, (de video op de site werkt helaas niet meer.) Maurice teelt supertomaat. In het West-Vlaamse Klemskerke werd deze week een tomaat van maar liefst ruim 900 gram geoogst. ...

De inzendingen tot nu toe 1.Freddy stuurde foto’s van een tomaat van 1 kg en 375 gram, alstublieft! Een echte zeldzaamheid, maar de weegschaal liegt er niet om! Blijf uw eigen grootste tomaat insturen! Die hoeft daarom niet groter te zijn dan deze van Freddy. Verover alvast een plaats in de top tien van de dikste tomaten van Vlaanderen en Nederland! (Klik op de foto’s voor vergroting) Dikste_tomaat_freddyDikste_tomaat_freddy2

2. Rita L. stuurt een foto van een tomaat van maar liefst 820 gram. Rita L schrijft : “Dit is een tomatensoort waarvan ik de echte naam niet ken, heb enkele jaren terug zaadjes gekregen van een vriend, sedert enkele jaren zaai ik steeds zelf gekweekt zaad. Vorig jaar had ik verschillende grote tomaten, dit jaar is mijn eerste er een van 820 gram.” 1dikste_tomaat_ritaL

3. Kris V. las de nieuwsbrief en stuurt zijn dikste tomaat Hij schrijft :“Beste, via jullie nieuwsbrief merkte ik dat jullie een wedstrijd organiseren voor de grootste tomaat. In bijlage vindt u mijn grootste, die weeg 846gr. De soort kan ik u niet vertellen. Mijn pa heeft ook dezelfde soort geplant, en die had een tomaat van 896gr. Helaas hebben we daar geen foto van genomen.” klik voor vergroting. Dikste_tomaat_kris1Dikste_tomaat_kris2 4. Jos B schrijft “Ik heb dit jaar verschillende tomaten getrokken boven de 700 gram mijn vrouw heeft zelf de zaden uit de tomaten gewonnen en terug gezaaid groetjes, Jos” Net zoals Rita L. dus met zelf gekweekt zaad! En toch een kanjer van 910 gram! Het hoeven dus geen hybriden te zijn om dikke tomaten te kweken! Dikste_tomaat_josb8

5. Dirk S schrijft : Ik heb deze week (23/08/06) tomaten geoogst en twee daarvan wegen samen meer dan 2 kilo. Eentje van 1,185kg en een van 0,925kg. Als hobbytuinder ben ik natuurlijk trots op. Ik heb het zaad gekregen van een vriend uit Frankrijk. Ik had eerst gewoon foto’s genomen van deze 2 tomaten met het gewicht op een papiertje ervoor, maar na een paar dagen en wat internetten later zag ik dat men de weegschaal erbij fotografeerde en dat vond ik wel een goed idee maar dan was mijn dikste tomaat al zo’n 30gr verlicht. Dikste_tomaat_dirk1Dikste_tomaat_dirk2

6. Angelo van www.tomatentuin.com stuurt zijn dikste tomaat opnieuw in, want hij heeft er nu één van maar liefst 1,486 kg.
Dikste_tomaat_angelo1486
7. Frans heeft enkele serieuze kanjers gekweekt. Het gaat ook over zelf opgedaan zaad! Frans schrijft : “Ik ga proberen te achter halen hoe onze tomaten heten, heb de zaden gekregen van een vriend en die van zijn vriend Ze zijn geteeld in een plastiekserre, op hetzelfde moment had ik vier tomaten geoogst : 1,249 kg 1,198 kg,  989 g  en 898 g.”
Dikste_tomaat_frans

8. Ann P teelde dit jaar voor het eerst tomaten. Zij schrijft “Hierbij foto's van mijn dikste tomaat. Het is een zelf gezaaide Brandywine. Niet slecht voor mijn debuut hé.Alleen zullen we nooit weten wat het precieze gewicht was, want zoals je op de tweede foto ziet, hebben de fruitvliegjes al een deel opgevreten ! Ze weten de barstjes in de tomaten toch zo goed te vinden ...”

Dikste_tomaat_annp1Dikste_tomaat_annp2

U merkt, iedere dikste tomaat levert zijn eigen verhaal op, Blijf uw eigen grootste tomaat insturen en verover een plaats in de top tien van de dikste tomaat.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen