Groenten water geven? Enkele tips.

De droogte blijft nog minstens 10 dagen aanhouden, voor de meeste groenten is water geven dan ook verantwoord. In sommige regio’s is vorige week nog wat water gevallen, in andere streken viel er ook dan al niks meer. De droogte dreigt dus de schadedrempel te bereiken. Wachten met water geven heeft dan ook geen enkele zin meer. Ook de aardappelen hebben nu water nodig! Eigenlijk zou je best het zaaien of planten uitstellen, tot het regent, maar gezien de voorspellingen zou dit wel eens te lang kunnen duren.

Indien je nog moet planten of zaaien.
Maak de grond vooraf (dit betekent voor de grondbewerking) goed vochtig. Na één of twee dagen volgt dan de grondbewerking en wordt er gezaaid of geplant. Wat er ook geplant wordt, de grond moet vanaf het planten tot de eerste regenbui vochtig gehouden worden. Ook wie zaait moet deze maatregelen nemen, maar dan wel nog meer nauwgezet. Hoe je dit aanpakt staat beschreven in het artikel Groenten water geven tijdens of na het zaaien.

Voor wat er al in de moestuin staat
Deze tips bij het water geven van de groenten in open lucht.
– Geef voldoende water per keer, maar veroorzaak geen plasvorming.
– Geef niet elke dag water (behalve bij pas gezaaide of geplante groenten), maar maak de grond bij iedere watergift voldoende vochtig.
– Geef best ‘s morgens water, dan is de schok voor de plant het minste groot en droogt alles sneller op
– Goed ingewortelde gewassen zoals prei, spruitkool, sluitkolen hebben minder beurten nodig, maar wel voldoende per beurt. De grond moet volledig vochtig gemaakt worden.
– Groenten die in productie komen (boontjes, wortelen, broccoli, aardappelen, wortelen) hebben absoluut water nodig. Ook hier geldt dat de grond per beurt volledig vochtig gemaakt wordt, maar dat je al eens een beurt meer geeft.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen.
– Let op met structuurbederf, probeer water te geven met een fijne druppel. Of door geultjes te trekken langs de planten, of door gebruik te maken van gietdarm of druppeldarm die op de grond ligt.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen

Hou ook dit in gedachten : “Wie water geeft, die moet dat blijven doen”. De plant raakt een bepaald watergifteregime gewoon en we kunnen dit echt niet meer doorbreken tot de eerstvolgende regenperiode.

Lees ook het bericht geschreven tijdens de hittegolf van de maand juni : Nu water geven in de moestuin? (Groenten in het Nieuws)

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen