www.plantaardig.com
 

Onlangs kreeg ik de volgende vraag 

>>En we hebben in de kas ook paprika staan. De afgelopen twee jaren
>>hebben een heel goede oogst gehad zonder iets aan die planten te doen.
>>Ik vraag me echter steeds af of paprikaplanten niet ook gediefd moeten
>>worden, of opgebonden of... zodat we nog meer produktie kunnen
>>krijgen??

 

Het antwoord

Uit handleiding paprikateelt

Het gewasonderhoud

De snoei van de paprikaplant is zeer belangrijk, zowel de snoei van de vruchten als de snoei van de scheuten.

Een paprikaplant zal de eerste twintig centimeter als één stengel uitgroeien.  In dit stadium moeten we enkel de zijscheuten verwijderen, bloemen zijn er op dat moment nog niet. 

Na een tiental bladeren krijgen we de eerste splitsing van de scheuten.  Deze scheuten zullen op hun beurt na ieder blad opnieuw splitsen. 

Op dit moment moeten we kiezen voor twee of drie stengels per plant.  Willen we meer groeikracht dan kiezen we voor twee stengels per plant.  Willen we plantkosten uitsparen dan kunnen we ook kiezen voor drie stengels. 

De eerste vijf à zes bloemen zullen we, om een groeikrachtige plant te bekomen verwijderen. 

De zijscheuten zullen we iedere keer toppen op twee bladeren.  Op die manier houden we een hoofdstengel over met telkens zijscheutjes die getopt zijn op twee bladeren.

Op deze zijscheuten verwijderen we alle bloemen.  We laten alleen vruchten uitgroeien op de hoofdstengels.  Als we teveel vruchten laten uitgroeien, dan zal de plant plots een groeistilstand vertonen.  Pas als de vruchten geoogst zijn gaat de groei verder en komen er nieuwe vruchten.  Op die manier hebben we grote periodes waarbij er geen vruchten kunne geoogst worden.  We laten in het begin slechts een drietal vruchten per stengel uitgroeien.  Bij zwakke planten starten we met twee vruchten per plant. 

Van deze drie vruchten kunnen we er dan twee oogsten, de derde vrucht laten we hangen om ook rode paprika's te bekomen.  Willen we allemaal rode paprika's oogsten, dan zal de plant te lang belast blijven en zal de oogst op het einde van het seizoen klein zijn.  Daarom oogsten we ook groene paprika's.  Groene paprika's zijn oogstklaar als we de vrucht niet meer kunnen induwen en als de vruchtkleur overgaat van bleekgroen naar donkergroen.

Iedere keer als we vruchten oogsten zullen we zien dat de plant een nieuwe groeiimpuls krijgt en er nieuwe vruchten bijkomen.
Tracht in ieder geval het aantal volgroeide vruchten per stengel op maximum drie te houden.  Daarom moeten we wekelijks oogsten.


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.