Tomaten drogen

Naar aanleiding van het deze week gepubliceerde artikel over Gebarsten tomaten commercialiseren! waarbij een tuinder het idee opvat om zijn gebarsten tomaten te drogen deze tip om zelf tomaten te drogen.
Deze tip is overgenomen uit de Flandria Nieuwsbrief van januari 2001.De mode van de gedroogde tomaten komt uit de mediterrane keuken.

• Werk met tomaten die stevig aanvoelen. Snijd ze in niet te dunne plakjes. De pitjes tussen de schotjes van de tomatenplakjes kunt u met een lepeltje verwijderen: dan gaat het drogen sneller. Maar het is niet echt nodig dat alle pitjes verwijderd zijn.
• Schik de plakjes op een bakplaat en bestrooi ze met zout en een beetje origano.
• Verwarm de oven op 70 ° C. Ideaal is een oven met hete-lucht-circulatie. Schuif de bakplaat in de oven en houd de ovendeur op een kiertje.
• Het drogen kan, al naargelang van de grootte van de plakjes, gemakkelijk 14 tot 24 uur (en soms langer) duren. Af en toe kijken is nodig, al hoeft u er niet bij te blijven zitten. Weersta vooral aan de verleiding om de ovenwarmte te verhogen “om het vlugger te laten gaan”. Pas wanneer de plakjes half opgerold en gerimpeld zijn en stevig en taai aanvoelen, haalt u ze uit de oven.
• Bewaar ze in een niet afgesloten doos of leg ze in een bokaal met olijfolie met zout, knoflook, basilicum en Provençaalse kruiden. De gedroogde tomaten gaan dan weer wat soepeler worden en wat zwellen

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen