www.plantaardig.com
 

 

Buitenshuis eet de Belg slechts 24 g fruit en 138 g groenten per dag

Bij alle maaltijden die hij buitenshuis eet (horeca, gemeenschapskeukens…) consumeert de Belg 24 g fruit en 138 g groenten per dag. Dat is minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. In de schoolmaaltijden en de maaltijden van ziekenhuizen en rusthuizen blijft het aandeel van verse groenten en vers fruit bovendien verontrustend laag. Gelukkig beseft de Belg dat het anders moet…

Een en ander blijkt uit het onderzoek “Groenten en fruit op de Belgische foodservicemarkt” dat door Food in Mind werd uitgevoerd (*). Dit gespecialiseerde bureau voor onderzoek en consultancy in de buitenhuisconsumptie mat het verbruik van zowel verse als verwerkte groenten en fruit en peilde een representatieve staal van 550 Belgen naar hun verwachtingen over hun buitenhuisconsumptie.

Van het totale aanbod aan groenten in België dat op de binnenlandse markt blijft (29,6 % wordt uitgevoerd), gaat 71,6 % naar de distributie en 28,4 % naar de buitenhuisconsumptie. Van het totale aanbod aan fruit wordt 10 % aangekocht door de buitenhuisconsumptie tegenover 90 % door de distributie.

Weinig vers op school en in ziekenhuizen

Als we de buitenhuisconsumptie opdelen in commerciële catering (de horeca) en sociale catering (maaltijden in scholen, bedrijfsrestaurants, rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, OCMW’s enz.), dan zien we merkwaardige verschillen. In de groente- en fruitaankopen voor de buitenhuisconsumptie neemt de horeca 62,9 % van het volume en 69,7 % van de waarde voor haar rekening, de sociale catering 37,1 % van het volume en 30,3 % van de waarde.
Het gebruik van verse groenten en fruit verschilt ook sterk volgens de aard van de eetgelegenheid. Slechts 8 % van alle gebruikte groenten en fruit in schoolmaaltijden is vers (tegenover 67 % diepvries en 25 % blik). In de zorgcatering (onder meer maaltijden in ziekenhuizen en rusthuizen) is 25 % van de gebruikte groenten en fruit vers (60 % diepvries en 15 % blik). De horeca scoort duidelijk beter: hier is 59 % van
alle ingekochte groenten en fruit vers tegenover 14 % uit diepvries, 24 % uit blik en
3 % uit andere verwerkingstechnieken (vacuüm bijvoorbeeld)


Tomaten en aardbeien eerst!

Het lijstje van de tien meest aangekochte en verbruikte groenten in de buitenhuisconsumptie van de Belgen wordt met vlag en wimpel aangevoerd door de tomaten (34,5 % van het volume en bijna 37 % van de waarde). Krulsalades nemen de tweede en derde plaats in.

Het onderzoek stelde ook een hitparade van de tien meest verbruikte fruitsoorten in de sociale catering samen. Belgische aardbeien scoren hier het hoogst (28 % van het aangekochte fruitvolume en 53,3 % van de waarde). Ze worden gevolgd door citroenen en sinaasappels.

Consument wil wel gezond en licht

Het zou echter verkeerd zijn uit de lage buitenhuisconsumptie van groenten en fruit af te leiden dat de Belg niet weet waar het schoentje knelt. Het obesitasprobleem begint duidelijk door te dringen in de geesten. 37,4 % van de ondervraagden wil dat buitenhuismaaltijden in de eerste plaats gezond en licht zijn, 36, 8% vraagt dat de producten en de bereidingen dagvers zijn. Bij de meest populaire eettrends scoren salades de tweede plaats, groenten de zesde.

“We zien ook dat grote keten- en fastfoodrestaurants en grote cateringbedrijven hun groenteaanbod opdrijven”, zegt onderzoeker Eddy Bovijn van Food in Mind. “Bekende voorbeelden zijn de slaatjes van McDonald’s, de light menu’s in de bedrijfsrestaurants die door Sodexho geëxploiteerd worden, en de gratis warme groenten die de Lunch Gardens bij een maaltijd aanbieden”.

Om het verse groenten- en fruitaanbod in de sociale catering te verbeteren heeft Eddy Bovijn deze aanbeveling voor de overheid: “Geef een deel van het geld voor de meerjarencampagne voor gezonde voeding rechtstreeks aan de keukens van scholen, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Vers inkopen vraagt meer logistiek, meer personeel voor het schoonmaken, versnijden en verwerken van de groenten en geschikte apparatuur voor de naleving van de regels van de voedselveiligheid. Als je dan weet dat een ziekenhuis exact € 4,20 subsidie per patiënt en per dag krijgt om die patiënt drie maaltijden te serveren, dan begrijp je dat de sociale cateraars geen wonderen kunnen doen. Geef hun dus een deel van het campagnegeld. Ze krijgen dan ook de mogelijkheid om die groenten en dat fruit op een echt aantrekkelijke manier te presenteren. Een plezante presentatie is met name in de scholen erg belangrijk. Voor bepaalde groepen in de samenleving blijft de school de enige plek waar hun kinderen een volwaardige maaltijd kunnen krijgen”.

(*) Contact: Food in Mind, Pagodenlaan 435, 1020 Brussel, tel. 02 7793059, www.foodinmind.com




De tien meest populaire eettrends in de buitenhuisconsumptie in België:

1. Finger food
2. Salades
3. Gevogelte
4. Pasta’s
5. Oosterse keuken
6. Groenten
7. Sea food
8. Italiaanse gerechten
9. Vegetarische gerechten
10. Vruchtendesserts


De meest populaire verse groenten in de buitenhuisconsumptie in België:

1. Tomaten
2. Rode krulsla
3. Groene krulsla
4. Komkommers
5. Gemengde slasoorten
6. Aardappelen
7. Uien
8. Lollo bionda
9. Mosselgroenten
10. Andere groenten


De tien belangrijkste fruitsoorten in de sociale catering in België:

1. Belgische aardbeien
2. Citroenen
3. Sinaasappels
4. Appels
5. Druiven
6. Peren
7. Bananen
8. Kiwi’s
9. Ananas
10. Vijgen

(Bron van deze lijstjes: Food in Mind)

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.