Buitenshuis eet de Belg slechts 24 g fruit en 138 g
groenten per dag
Bij alle maaltijden die hij buitenshuis eet (horeca,
gemeenschapskeukens…) consumeert de Belg 24 g fruit en 138 g
groenten per dag. Dat is minder dan de helft van de
aanbevolen hoeveelheid. In de schoolmaaltijden en de
maaltijden van ziekenhuizen en rusthuizen blijft het aandeel
van verse groenten en vers fruit bovendien verontrustend
laag. Gelukkig beseft de Belg dat het anders moet…
Een en ander blijkt uit het onderzoek “Groenten en fruit op
de Belgische foodservicemarkt” dat door Food in Mind werd
uitgevoerd (*). Dit gespecialiseerde bureau voor onderzoek
en consultancy in de buitenhuisconsumptie mat het verbruik
van zowel verse als verwerkte groenten en fruit en peilde
een representatieve staal van 550 Belgen naar hun
verwachtingen over hun buitenhuisconsumptie.
Van het totale aanbod aan groenten in België dat op de
binnenlandse markt blijft (29,6 % wordt uitgevoerd), gaat
71,6 % naar de distributie en 28,4 % naar de
buitenhuisconsumptie. Van het totale aanbod aan fruit wordt
10 % aangekocht door de buitenhuisconsumptie tegenover 90 %
door de distributie.
Weinig vers op school en in ziekenhuizen
Als we de buitenhuisconsumptie opdelen in commerciële
catering (de horeca) en sociale catering (maaltijden in
scholen, bedrijfsrestaurants, rust- en verzorgingstehuizen,
ziekenhuizen, OCMW’s enz.), dan zien we merkwaardige
verschillen. In de groente- en fruitaankopen voor de
buitenhuisconsumptie neemt de horeca 62,9 % van het volume
en 69,7 % van de waarde voor haar rekening, de sociale
catering 37,1 % van het volume en 30,3 % van de waarde.
Het gebruik van verse groenten en fruit verschilt ook sterk
volgens de aard van de eetgelegenheid. Slechts 8 % van alle
gebruikte groenten en fruit in schoolmaaltijden is vers
(tegenover 67 % diepvries en 25 % blik). In de zorgcatering
(onder meer maaltijden in ziekenhuizen en rusthuizen) is 25
% van de gebruikte groenten en fruit vers (60 % diepvries en
15 % blik). De horeca scoort duidelijk beter: hier is 59 %
van
alle ingekochte groenten en fruit vers tegenover 14 % uit
diepvries, 24 % uit blik en
3 % uit andere verwerkingstechnieken (vacuüm bijvoorbeeld)
Tomaten en aardbeien eerst!
Het lijstje van de tien meest aangekochte en verbruikte
groenten in de buitenhuisconsumptie van de Belgen wordt met
vlag en wimpel aangevoerd door de tomaten (34,5 % van het
volume en bijna 37 % van de waarde). Krulsalades nemen de
tweede en derde plaats in.
Het onderzoek stelde ook een hitparade van de tien meest
verbruikte fruitsoorten in de sociale catering samen.
Belgische aardbeien scoren hier het hoogst (28 % van het
aangekochte fruitvolume en 53,3 % van de waarde). Ze worden
gevolgd door citroenen en sinaasappels.
Consument wil wel gezond en licht
Het zou echter verkeerd zijn uit de lage
buitenhuisconsumptie van groenten en fruit af te leiden dat
de Belg niet weet waar het schoentje knelt. Het
obesitasprobleem begint duidelijk door te dringen in de
geesten. 37,4 % van de ondervraagden wil dat
buitenhuismaaltijden in de eerste plaats gezond en licht
zijn, 36, 8% vraagt dat de producten en de bereidingen
dagvers zijn. Bij de meest populaire eettrends scoren
salades de tweede plaats, groenten de zesde.
“We zien ook dat grote keten- en fastfoodrestaurants en
grote cateringbedrijven hun groenteaanbod opdrijven”, zegt
onderzoeker Eddy Bovijn van Food in Mind. “Bekende
voorbeelden zijn de slaatjes van McDonald’s, de light menu’s
in de bedrijfsrestaurants die door Sodexho geëxploiteerd
worden, en de gratis warme groenten die de Lunch Gardens bij
een maaltijd aanbieden”.
Om het verse groenten- en fruitaanbod in de sociale catering
te verbeteren heeft Eddy Bovijn deze aanbeveling voor de
overheid: “Geef een deel van het geld voor de
meerjarencampagne voor gezonde voeding rechtstreeks aan de
keukens van scholen, ziekenhuizen en
verzorgingsinstellingen. Vers inkopen vraagt meer logistiek,
meer personeel voor het schoonmaken, versnijden en verwerken
van de groenten en geschikte apparatuur voor de naleving van
de regels van de voedselveiligheid. Als je dan weet dat een
ziekenhuis exact € 4,20 subsidie per patiënt en per dag
krijgt om die patiënt drie maaltijden te serveren, dan
begrijp je dat de sociale cateraars geen wonderen kunnen
doen. Geef hun dus een deel van het campagnegeld. Ze krijgen
dan ook de mogelijkheid om die groenten en dat fruit op een
echt aantrekkelijke manier te presenteren. Een plezante
presentatie is met name in de scholen erg belangrijk. Voor
bepaalde groepen in de samenleving blijft de school de enige
plek waar hun kinderen een volwaardige maaltijd kunnen
krijgen”.
(*) Contact: Food in Mind, Pagodenlaan 435, 1020 Brussel,
tel. 02 7793059, www.foodinmind.com
De tien meest populaire eettrends in de buitenhuisconsumptie
in België:
1. Finger food
2. Salades
3. Gevogelte
4. Pasta’s
5. Oosterse keuken
6. Groenten
7. Sea food
8. Italiaanse gerechten
9. Vegetarische gerechten
10. Vruchtendesserts
De meest populaire verse groenten in de buitenhuisconsumptie
in België:
1. Tomaten
2. Rode krulsla
3. Groene krulsla
4. Komkommers
5. Gemengde slasoorten
6. Aardappelen
7. Uien
8. Lollo bionda
9. Mosselgroenten
10. Andere groenten
De tien belangrijkste fruitsoorten in de sociale catering in
België:
1. Belgische aardbeien
2. Citroenen
3. Sinaasappels
4. Appels
5. Druiven
6. Peren
7. Bananen
8. Kiwi’s
9. Ananas
10. Vijgen
(Bron van deze lijstjes: Food in Mind)
|