Spruiten : ieder zijn eigen smaak.
Spruitentelers en handel hebben met de smaak van spruiten een prima instrument in handen om deze wintergroente op een onderscheidende manier onder de aandacht van de consument te brengen. Tegenover rassen met een uitgesproken zoete smaak, zijn er soorten met een genuanceerde en met een meer karaktervolle [bittere, zwaardere] smaak. In het algemeen blijken zoet smakende spruiten het hoogst te worden gewaardeerd. Bittere spruiten scoren lager. Kijkend naar individuele voorkeuren, blijkt bitterheid echter wel geapprecieerd te worden.
Het smaakonderscheid tussen spruitenrassen is welllicht weer te geven op de verpakking, zodat consumenten werkelijk een keus voor de ene of andere soort kunnen maken, aansluitend bij hun smaakvoorkeur.Over smaak valt niet te twisten, dat bleek ook nu. Wat de een minder positief aanduidt als ‘zware koolsmaak’ karakteriseert een ander als ‘echte koolsmaak’. De karakterisering ‘helemaal voor kinderen’ kan juist een reden zijn zo’n spruit links te laten liggen, door het ontbreken van voldoende bitterheid en ‘zwaarte’.
Een uitgebreide artikelenreeks over deze smaakproef is verschenen op zibb.nl/tuinbouw.
Naast het hoofdartikel Spruitensmaakpanel zet zoet boven bitter vindt u er ook uitleg in vier andere artikels.
Samenstelling van het panel
De meningen van het panel
De aanpak van de smaakproef
Het ervaringsverhaal van een panellid