Nederlandse tuinder teelt steeds meer paprika's

Interessant artikel op de website van CBS vandaag.
De totale paprikaproductie is in de laatste 25 jaar vertienvoudigd. Deze stijging komt zowel door een toename van de oppervlakte waarop paprika’s worden geteeld, als door toegenomen opbrengsten.
Oppervlakte
Het paprika-areaal in Nederland is in de afgelopen 25 jaar verzesvoudigd tot ruim 1 200 ha in 2004. De opbrengst steeg in diezelfde periode van jaarlijks 15 kg per vierkante meter in 1980 tot 26 kg in 2004. Er zijn vooral meer rode en gele paprika’s geteeld.
Opbrengsten
De kleur van de paprika is van invloed op de opbrengsten die in de afgelopen twee decennia aanzienlijk zijn toegenomen. De jaaropbrengst van groene paprika’s is de laatste jaren ongeveer 29 kg per vierkante meter, terwijl dit voor de andere kleuren zo’n 25,5 kg is. (nvdr gekleurde paprika's blijven langer aan de plant en zullen dus meer energie vragen aan de plant, waardoor de totale productie kleiner blijft)
In 1980 werd ongeveer 15 kg paprika’s van een vierkante meter gehaald. In 2004 was dit 26 kg!
Nu wordt er ongeveer jaarlijks nog 1 procent meer geoogst. Deze minder sterke toename ligt niet alleen aan de verminderde mogelijkheden om technische verbeteringen aan te brengen, maar ook aan de verminderde teelt van groene paprika’s.

Lees alles met grafieken en veel meer cijfers op CBS - Steeds meer paprika’s

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen