www.plantaardig.com
 

 

Andijvie planten als tweede teelt.

 

Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.
Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf - types genoemd soms), en de rassen van het type 'Breedblad Volhart Winter' die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten. Deze benamingen zijn bij de recente rassen dikwijls niet meer terug te vinden. Het is dus zaak te letten op het aanbevolen teelttijdstip als je een pakje zaad koopt.
Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype 'Walonne'. Hou je van het fijnere werk en van een fijnere smaak  dan kan je je misschien wagen aan een teelt van het type 'Très Fine Maraîchère'. Het is een risicoteelt want de kans dat er bruine randjes in het hart van de plant ontstaan is heel groot. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus.

Grond

Andijvie kan op verschillende grondsoorten worden geteeld, maar de vochtvoorziening moet goed zijn. Het gewas heeft veel en regelmatig vocht nodig om vlot te kunnen doorgroeien. Als gevolg van een korte droogteperiode kan  groeistilstand optreden met bloemstengelvorming tot gevolg. Krulandijvie zal snel rand vertonen als er tijdens de teelt verschillende groeistoornissen door droogte optraden.
 

Zaaien en Verspenen

Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15° C) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien. Andijvie is dan ook een herfstgroente bij uitstek: voldoende hoge temperaturen bij de opkweek en korter wordende dagen tijdens de uitgroei van de plant. Zaaien in het voorjaar is niet onmogelijk meer dankzij de nieuwe rassen die speciaal daarvoor geselecteerd werden. Toch maakt vroege zaai de teelt heel wat moeilijker. Ook zul je nooit even zware kroppen kunnen oogsten als in het najaar. Andijvie kunnen we zaaien tot eind juli, daarna wordt het echt wel te laat.
Planten van andijvie kan tot ten laatste eind augustus, alhoewel half augustus een betere keuze is. De plantafstand is ruimer dan bij sla: 40x35 cm



Deze andijvieplantjes moeten dringen verspeend worden. Er zijn al twee echte blaadjes te zien en er is nog weinig ruimte in het zaaibakje. Licht een groepje van enkele plantjes voorzichtig uit het zaaibakje. Het klaarmaken van het zaaibakje en het zaaien wordt van naaldje tot draadje uitgelegd in de Groente en Fruit Encyclopedie



Haal de plantjes één voor één voorzichtig uit elkaar en neem ze vast bij één van de blaadjes als je het plantje voorzichtig in het perspotje laat zakken. Perspotjes zijn heel handig bij het uitplanten en zijn plaatsbeparend. U kunt natuurlijk ook verspenen in potjes of in kweekplaten of bloempotjes.
Hoe je perspotjes maakt en hoe je te werk gaat bij het verspenen in potjes of opkweekplaten  kan je lezen in de Groente en Fruit Encyclopedie



Daarna het gaatje rond het plantje aandrukken en klaar is kees. Ook als je potjes of kweekplaten gebruikt gebeurt dit zo.


Andijvie wordt meestal geplant tijdens de zomermaanden, daarom mogen we niet ondiep planten om uitdroging van het potkluitje te voorkomen. Anderzijds mogen er ook geen blaadjes onder de grond terecht komen. Let op de goed doorwortelde perspotten, hoog tijd om te planten dus!


Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten.

Bemesting

Andijvie is dankbaar voor organische mest, ruim op voorhand  ingewerkt. Voor het planten kan nog een kleine hoeveelheid samengestelde meststof worden toegediend. Een normale hoeveelheid is bijvoorbeeld 60 gram per m² 12-12-17. Een handleiding over de  soorten meststoffen en de te gebruiken hoeveelheden vind je terug in de Groente en Fruit Encyclopedie.

Enkele dagen tot een week voor de oogst kan je de andijvie afdekken met bloempotten of de kroppen toebinden met een voldoende zwaar elastiek. Dit is het zogenaamde bleken van de andijvie



 

Oogsten

Breedbladandijvie oogst je als de krop goed gevuld is. Kroppen met een gewicht van 1 kg zijn geen rariteit. Vooral in voorjaar en zomer moet je er op tijd bij zijn om te oogsten, zoniet kan de plant snel een bloemstengel vormen. Krulandijvie oogst je beter op tijd, want in een etmaal kan er plots rand opduiken die de krop minder aantrekkelijk maakt.

 

Bewaren

Om lang te kunnen genieten van de herfstandijvie kunnen we tijdens de eerste vorstperiodes van de maand november de andijvie afdekken met plastiek. Als het niet vriest moet je deze opnieuw verwijderen, zoniet zal de andijvie rotten. De andijvie kan ook nog een tijdje goed bewaard worden in onze serre. De planten worden gerooid met een voldoende grote wortelkluit. We graven de wortels in de grond en plaatsen de planten tegen elkaar

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.