Hoger inkomen, minder belasting van het milieu.

Brochure ziekten en plagen in prei beschikbaar

Tijdens het najaar is prei heel gevoelig voor een aantal schimmelziekten. Vooral roest en papiervlekkenziekte treden op als de weersomstandigheden vochtig zijn en er regelmatig regen valt. Geen gewasbescherming toepassen, leidt gemakkelijk tot een kwalitatief minderwaardig en door de consument niet gewenst product. Zelfs tegen een verminderde prijs is dit product zo goed als onverkoopbaar. De consumenten die geld willen besteden aan prei met roestvlekjes of gaten van de preimot te kopen zijn waarschijnlijk heel schaars!

Oplossing voor het probleem is geïntegreerd telen. Wat betekent dat op verantwoorde wijze omgesprongen wordt met gewasbescherming. Dit vraagt van de tuinder een zeer goede kennis over ziekten en plagen die prei kunnen aantasten. De ziektebeelden moeten in een vroeg stadium kunnen herkend worden. Door waarnemingen uit te voeren worden de kritieke perioden vastgesteld om enkel te behandelen wanneer dit echt zinvol is.

Anderzijds moeten sommige ziekten preventief behandeld worden. Proefstations zullen de teler verwittigen als de kans op aantasting groot is. Daarvoor werd in Vlaanderen een net van waarnemingsvelden uitgebouwd, waarop de ziekten en plagen op de voet worden gevolgd.
Zo slaat de teler twee vliegen in één klap, enerzijds minder chemische middelen in het milieu brengen, en anderzijds minder geld moeten uitgeven aan gewasbeschermingsmiddelen. Op die manier verbetert het financieel resultaat van het bedrijf zonder dat het milieu er onder lijdt!

Om deze ziekten beter te herkennen staat er op de website van PCG Kruishoutem een volledige beschrijving met foto's van de ziekten en plagen bij prei"
Brochure ziekten en plagen in prei (PCG, Kruishoutem)
Op de website van POVLT (Beitem-Roeselare) vindt u dezelfde brochure in een handiger pdf-formaat. (klik met rechtermuisknop en kies voor opslaan als)

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen