Erwten zaaien : niet uitstellen.

Door de droogte liggen de zaaiactiviteiten wel een beetje stil. Je kan nog  erwten zaaien, maar stel het niet lang meer uit. Erwten doen het niet zo goed in het zomerseizoen en worden ook gevoeliger voor bladluizen en meeldauw. Zaaien dus, die erwten. Maar... wat met die droogte?

Hierbij enkele tips, aangepast aan deze uitzonderlijk droge omstandigheden.
 Als je nu gewoon erwten zaait in de grond, zullen die heel wat tijd nodig hebben om te kiemen. Ze komen wel, maar pas als er een buitje gevallen is, en dat zit er niet meteen aan te komen volgens het weerbericht. Dat kan dus nog lang duren, en dan is het ideale seizoen voor erwten stilaan voorbij.

Als je de peultjes snel boven wil, dan moet je ze vochtig houden. En dat betekent, met dit weer, alle dagen water geven. Constante zorg.

Je kan de periode van verzorging vijf dagen inkorten door de erwten voor te kiemen. Dan zijn ze snel boven en kan je het water geven  afbouwen.

Leg de erwten in een laagje water, dat halfweg de hoogte van de erwten komt. Je zal zeker de eerste twee dagen wat water moeten bijvullen, want ze zuipen nogal wat in het begin. Na 3-4 dagen is een wortelje van één centimeter zichtbaar. Tijd om te zaaien nu. Trek een geultje van 2-3 cm diep en giet dit vol met water. Verdeel daar in de zaden. En dek af met grond.

Vanaf nu hou je het zaaibed gewoon vochtig -maar niet (te) nat-tot ze allemaal gekiemd zijn.

Dit was dus een speciale tekst over erwten zaaien in droog weer. Je kan alles lezen, met stap-voor-stap foto's, over erwten in dit artikel :
Erwten kweken is doodeenvoudig 

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen