Peulen, erwten, die moet je zelf kweken!

Het gloednieuwe artikel " Erwten kweken is makkelijk " werd zopas geschreven in de bijna tienjarige traditie van oerdegelijke en complete teeltbeschrijvingen, zoals er tientallen op Groenteninfo te vinden zijn. Met dat verschil dat er, dank zij de digitale camera, een pak meer verklarende foto's aan toegevoegd zijn.

Inleiding
Er zijn van die groenten die je gewoonweg zelf moet telen. Peulen, die zijn pas lekker als ze helemaal vers zijn. Lekker knapperig vanuit de tuin, direct de kookpan in. Al eens kennis gemaakt met de peultjes uit supermarkt? Beetje slapjes is dat, is het niet? Hoe maak je daar in hemelsnaam nog een lekker smakende groentebereiding van?
De groentetelers uit België en Nederland lijken dit ook wel te weten. Want in de verste verte zijn er op de (althans Belgische) groenteveilingen geen peultjes te bespeuren.

Sluimerwten, zoals ze in België genoemd worden, zijn mijn favoriete lentegroente. Eén groente meenemen naar een onbewoond eiland? Dan is het deze, zeker weten! Alleen in de late lente en vroege zomer smaken ze zo heerlijk. Een echte seizoensgroente, ook in de gedachten van de consument. Het oogstseizoen van erwten en peulen laat zich eigenlijk ook niet manipuleren. Niet erg, want wie wil er nu peultjes in oktober?

Ook verse doperwten zijn natuurlijk niet te versmaden. Die zijn ook zo moeilijk vers te vinden in de handel.

Het is dus een grote meevaller dat erwten zo makkelijk te kweken zijn. Het artikel over erwten dat zopas verschenen is, is dan ook niet geschreven als een ingewikkelde teelthandleiding. Want ik ben ervan overtuigd dat u ook zonder die handleiding erwten kunt telen.

Maar het brengt u wel op ideeën om de teelt nog makkelijker te maken. En verzekert u van een smakelijke opbrengst.

Lees verder in de teeltinstructies : Erwten kweken is makkelijk.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen