Karel Van Miert teelt zestig soorten tomaten

Uit Trends

MANAGERS MET GROENE VINGERS

"Als ik met mijn handen in de aarde zit, ben ik zielsgelukkig"

Behalve dat ze succesvolle managers zijn, hebben Karel Van Miert, Jean-Louis Duplat, Georges Jacobs en Xavier Kegels één ding met elkaar gemeen: in het weekend ruilen ze hun maatpak voor snoeischaar en hark.

Een augustusavond in het Vlaams-Brabantse Beersel. Karel Van Miert blikt tevreden rond in zijn tuin. De voormalige voorzitter van de SP, ex-EU-commissaris en bestuurder van Philips, De Persgroep en Anglo American heeft daar ook reden toe: hij heeft een grote, oude Brabantse boomgaard met een 200-tal hoogstammen en een aanzienlijke moestuin, met onder meer bonen, wortelen, selder, erwten, tomaten, aardappelen en pompoenen.

"We hebben vijftig soorten appels, zo'n twintig soorten peren, een zestigtal varianten van tomaten en zowat veertig soorten pompoenen. Een groot deel ervan was hier al, maar ik heb ze ook aangevuld met hulp van de Nationale Boomgaardstichting in Limburg. Tuinieren is een passie, dus doe ik er heel veel voor. Ik slaag er sinds enige tijd in om de weekends vrij te houden en die spendeer ik voor een groot deel in de tuin. Het meeste werk doe ik zelf. Het is de beste manier om een goed evenwicht te bewaren. Het helse ritme, de stress en de zorgen vergeet je makkelijk. Het is vermoeiend, maar het is een deugddoende vermoeidheid. Los van het feit dat je het hele jaar door ook nog eens gezonde groenten en vruchten eet."

Van Miert stopte op veertienjarige leeftijd met zijn studies om op de boerderij van zijn vader te werken, maar na drie jaar pikte hij toch weer de schoolboeken op. "Veel toekomst zat er niet meer in het kleine landbouwbedrijf, maar ik heb er wel een liefde voor het buitenleven en tuinieren opgepikt. Alleen toen ik voorzitter van de SP was, had ik er absoluut geen tijd voor. Ik heb momenteel de handen vol met het snoeien van de appelbomen. De oogst is bestemd voor vrienden en familie: zij zijn de eerste slachtoffers van mijn tuinierpassie (lacht). Er zijn al restaurants geweest die me vroegen om tomaten te leveren, maar dat doe ik niet."

Lees het volledige artikel, met de verhalen van de andere drie managers in het artikel inTrends.be

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen