Warme en droge weer heeft zijn positieve en negatieve kanten voor de moestuin

Uit : De Stentor.

18 JULI 2006 - ZUTPHEN - Deze dagen vallen er nog eerder bloemkolen uit de hemel dan vocht. Zij die als hobby kolen en gewassen telen malen er niet al teveel om. ‘We maken er het beste van.’.

‘Zo erg is het niet. We bevochtigen de gewassen goed. ’s Ochtends of ’s avonds, want anders verbranden ze’, zegt Gert Barelds. Hij heeft nu vijf jaar een tuintje in het complex Hoge West/Laarmansheuvel aan de Thorbeckesingel, waar 107 hobbyisten een stukje grond bestieren. Barelds, webmaster van de site van de volkstuinvereniging Zutphen nuanceert het beeld van verdorring.

‘Er zijn exotische gewassen die het nu bijvoorbeeld goed zouden kunnen doen. Als je bijvoorbeeld als gokje meloenen hebt gezaaid heb je nu mazzel. Daarnaast is het zo dat niet alle gewassen tegelijkertijd oogstrijp zijn, het is niet zo dat continu dezelfde gewassen op het veld staan.’ ‘Het is ook een beetje het risico van de hobby’, zegt Marianne Dankers. Zelf heeft ze al 29 jaar een volkstuintje. ‘We hadden dit jaar al vrij vroeg een hete periode, daarna volgde een periode met veel regen. De meesten van ons hadden toen een miskleun met komkommers en boontjes. En zo is er elk jaar wel iets.’ En die onvoorspelbaarheid is, geeft ze toe, ook wel de charme van het tuinieren.

En hoewel de oogst niet in elkaar dondert, zou wat regen geen kwaad doen. ‘Vooral voor de zogenaamde waterplanten, zoals rode bieten, wortelen en bloemkolen zou een nachtelijk buitje prettig zijn.’ En wat als door aanhoudende droogte het water op rantsoen moet? ‘We gebruiken grondwater, dat mag ook nog. Als we daar straks niet meer mee mogen sproeien? Daar denken we nog maar niet aan.’

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen