Meloenen telen | Snoei bij staande teelt

Het snoeien bij meloenen heeft tot doel de bladgroei wat te beperken en de vorming van vrouwelijke bloemen te stimuleren. Op die manier bekom je in onze gematigde streken toch nog tijdig vruchtvorming en oogst.

Een meloen die onbeperkt kan doorgroeien zal eerst veel blad maken en vertraging oplopen bij de vorming van vrouwelijke bloemen. Dit is nog belangrijker bij sterk groeiende meloenrassen. (Het rassenoverzicht bij meloenen is één van de nog niet verschenen artikels)

De snoei begint al tijdens de opkweek van de meloenen. Als de plant twee echte bladeren heeft wordt ze getopt. Het intoppen van de meloenplant tijdens de opkweek is om te vermijden dat er op de zijscheuten geen vrouwelijke bloemen komen. In dat geval komen de vrouwelijke bloemen pas op de zijscheuten van de zijscheuten.Deze meloen werd al eens getopt en heeft nu twee zijscheuten.
Meloen-met-twee-scheuten

Als deze zijscheuten, een tweetal bladeren hebben wordt de beste zijscheut overgehouden.
Meloen-scheut-bezig-met-afsnijden
De overblijvende stengel wordt wat gesteund met een stokje.

Bij het uitplanten wordt een touw in de kasconstructie opgehangen en wordt de plant regelmatig ingedraaid.
Meloen geplant en aangebonden

Als de plant zowat één meter hoog is hebben zich in iedere bladoksel stevige scheuten ontwikkeld. Uit de eerste zes à zeven bladoksels worden al de zijscheuten verwijderd. De bloemetjes uit deze bladoksels hoeven niet verwijderd te worden, het zijn immers mannelijke bloemen.
Meloen_staand_overzicht

Hoger op blijven de scheuten zich ontwikkelen. Op deze zijscheuten vind je de vrouwelijke bloemen. Niet helemaal wegnemen dus!
Meloen_rechtstaande_teelt


Beroepstelers toppen deze scheuten in op één blad. Als liefhebber kan je deze scheuten intoppen op twee bladeren. Dan heb je twee vruchtbeginsels en is de kans op vruchtzetting groter. Als de tweede vrucht achteraf niet gezet blijkt wordt het tweede blad toch nog verwijderd. Ook als beide vruchten op de scheut gezet zijn wordt het tweede blad verwijderd. Er is wat extra werk met dit systeem.
Zijscheuten_gesnoeid_meloen_staande_teelt

Als de meloenplant de draad bovenin de kas bereikt wordt de plant niet ingetopt, maar over de draad gelegd. Dit bevordert de uitgroei van de al gezette vruchten. Het snoeien blijft dus verder gaan.

Dit was het tweede artikel van de nieuwe serie
Meloenen kweken, meloenen telen.
Er volgen er nog, blijf deze website volgen! (Gebruik de nieuwsbrief)

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen