Courgettes en meloenen opkweken

Courgettes zijn heel snelle kiemers en misschien wel de makkelijkste plantjes om zelf op te kweken. Na vijf dagen staan ze boven, tenminste als ze bij 20°C gezet worden. Wie buiten courgettes wil planten heeft nu nog ruim de tijd om courgettes te zaaien. In een vorige bericht werd er al attent op gemaakt dat je courgettes best niet allemaal in één keer zaait. Pompoenen worden ongeveer op dezelfde manier opgekweekt.


Meloen doet er wat langer over, reken toch maar op 10-14 dagen als je in een minikasje op de vensterbank zaait. Als je ze dag en nacht bij 25 graden zet, zullen ze al na 5 tot 6 dagen boven staan. Wie toch nog meloenen wil telen in de kas deze zomer, die moet zich nu wel haasten. Beter is het meloenen te zaaien de eerste helft van april in een warme ruimte.

Zowel courgette als meloen worden apart gezaaid in potjes zodat achteraf niet meer hoeft verspeend te worden. Voeg één vijfde wit zand toe aan de zaai- en stekgrond om het geheel nog wat luchtiger te maken. Maak het mengsel twee dagen vooraf klaar om het te laten opwarmen en bevochtig het goed. Duw het zaad met het meest puntige deel (hier komt het worteltje uit) naar beneden zodat het ongeveer 1 centimeter diep komt te zitten. Bij twijfel leg je het zaad gewoon plat, afgedekt met 1-1,5 cm grond. Neem voor courgettes potjes van 8 of 9 centimeter, je moet courgettes niet te groot laten worden voor je gaat uitplanten. Jonge courgetteplanten groeien makkelijker weer weg. Voor vroeg gezaaide meloenen nemen we wat grotere potten.
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de kieming, ideale temperatuur voor een goede kieming (zeker voor meloen) is dag en nacht 23°C. Kom je daar niet aan, zet de kleine potjes dan in een al dan niet zelfgemaakt minikasje, daar kan het door de zon overdag makkelijk 30°C warm worden, dit compenseert dan de te lage nachttemperatuur en het substraat blijft dan toch voldoende warm. Hou wel in de gaten dat het niet te warm wordt en start met luchten van zodra de eerste tekenen van kieming waar te nemen zijn.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen